fbpx

Een tussenjaar, wat is dat nou?

Een tussenjaar kun je nemen na je eindexamen vmbo, havo of vwo. Of als je gestopt bent met je vervolgopleiding op mbo, hbo of universiteit. Of op een ander moment als je opnieuw je richting wilt krijgen. Een tussenjaar bij Breekjaar is een inspirerend en avontuurlijk begeleid jaar, waarin je samen met leeftijdgenoten die in dezelfde situatie zitten de tijd neemt om jezelf te oriënteren op je toekomst of studiekeuze. Je ontdekt je kwaliteiten en je talenten en maakt je klaar voor een zelfverzekerde start van je toekomst. 

 

tussenjaar ideeen

 

Een tussenjaar is goed voor je!

Veel jongeren denken na over een tussenjaar, maar vinden het ook spannend om er een jaar tussenuit te gaan. Want hoe zorg je ervoor dat je na zo’n jaar wèl weet wat je wil studeren? En misschien hoor je je ouders zeggen: ‘Leuk hoor, zo’n tussenjaar, maar kom je nog wel terug van je reis of je vrijwilligerswerk?’ En: ‘Als je bent gaan werken, ben je vast gewend aan het salaris en heb je geen zin meer in studeren.’

Natuurlijk, dit kan gebeuren. Maar als je je tussenjaar bewust invult, kun je juist geïnspireerd en gemotiveerd terugkomen. En ben je beter in staat een bewuste keuze te maken voor je toekomst. Sterker nog, een tussenjaar kan jou uitstekend voorbereiden op het halen van goede resultaten in jouw toekomstige studie, aldus dit artikel in Time Magazine.

Daarnaast blijkt uit Brits en Amerikaans onderzoek dat jongeren die bewust een tussenjaar kiezen, hierna betere studieresultaten halen dan jongeren die meteen doorstuderen. 

Ook prestigieuze universiteiten zoals Harvard University adviseren studenten eerst een tussenjaar te nemen. De angst dat een student na zo’n jaar geen motivatie meer heeft om te studeren, blijkt zelden terecht. Sterker nog, meestal komen studenten extra gemotiveerd terug. Sommige universiteiten hebben zelfs een beurs voor over voor een goed tussenjaarplan.

 

Tussenjaar ideeën

De mogelijkheden voor een tussenjaar lijken eindeloos. Reizen, werken, stage lopen, hoe maak je een goede keuze uit al die opties? Zorg dat je eerst weet wat het doel is van je tussenjaar. Wil je dingen leren? Heb je behoefte aan een nieuwe omgeving? Wil je nieuwe mensen ontmoeten? Jezelf beter leren kennen?

Geef jezelf de tijd om dit op een rijtje te krijgen. Zodra je dit weet, kun je gerichter op zoek naar een invulling van jouw tussenjaar. En kijk je straks terug op een jaar waarin je niet alleen hele toffe dingen hebt gedaan, maar ook nog eens een hoop hebt geleerd.

Maar hoe vul je je tussenjaar dan bewust in?

Nou, door actief aan de slag te gaan met de vraag ‘wat wil ik nou echt?’. Hoe vaak wordt deze vraag jou gesteld op school? Precies, niet zo vaak. Terwijl het antwoord de basis is voor je studiekeuze, werk en je leven in het algemeen.

Ontdekken wat je echt wilt is niet eenvoudig. Werkervaring opdoen of reizen kan hierbij helpen. Maar zie deze dingen niet als ‘The Golden Ticket’. Jezelf leren kennen en begrijpen wat jou gelukkig maakt, vraagt om actief zelfonderzoek. En dit zelfonderzoek kan leiden tot de mooiste ervaringen in je leven, zo zeggen ook deelnemers aan het tussenjaar van Breekjaar.

 

Tussenjaar en leerplicht

Wil je een beginnen aan een tussenjaar, maar ben je leerplichtig? Lees er hier meer over.

 

Wat levert een tussenjaar op?

  • Meer levensinzicht en zelfinzicht. Doordat je hele andere ervaringen opdoet dan wanneer je meteen zou door studeren.
  • Meer doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Doordat je met andere uitdagingen te maken krijgt.
  • Meer motivatie. Doordat je in het tussenjaar je drijfveren kunt gaan volgen. En uiteindelijk meer motivatie om te studeren; als je hier echt zelf voor kiest en niet omdat je ouders of anderen dat van je verwachten.
  • Een betere studiekeuze en betere studieresultaten. Door de punten hierboven.
  • Betere talenkennis. Vooral als je in je tussenjaar naar het buitenland gaat; tijdens Breekjaar ga je 6 weken op reis.
  • Meer contact met andere culturen en lagen van de bevolking. Ook als je in Nederland blijft; doordat je te maken krijgt met mensen van andere leeftijden en uit andere lagen van de bevolking dan in een schoolse omgeving.
  • Meer levensgeluk. Door alle hierboven genoemde punten.

Bron: Gap Year Onderzoek Europees Platform Internationaliseren in Onderwijs en de Nuffic (2012)

 

Meer informatie over een tussenjaar

Er is een kenniscentrum voor het volgen van een tussenjaar: www.tussenjaarkenniscentrum.nl. Hier vind je alle informatie over de mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar. 

De Rijksoverheid heeft ook een pagina gemaakt voor jongeren (en hun ouders) die nadenken over het nemen van een tussenjaar. Op die pagina kun je invullen wat jouw situatie is, waarna zij je advies geven over wat je moet regelen. Hier vind je de pagina.

Tussenjaar deelnemers van Breekjaar bij het kamp


Een Tussenjaar van Breekjaar

Breekjaar is het avontuurlijke tussenjaar voor alle jongeren in Nederland die na de middelbare school twijfelen over hunkeuzes. En voor jongeren die gestopt zijn met hun studie (mbo, hbo, wo) en het nu even niet meer weten. Bij Breekjaar investeer je in jezelf en leer je slimme toekomstkeuzes maken, door te ontdekken wie je bent, wat je kunt en ondertussen te werken aan je zelfvertrouwen.

Een Breekjaar betekent ruimte, kansen en coaching om jouw beste zelf te worden

Breekjaar geeft je de ruimte, kansen en coaching om jouw beste zelf ontdekken. Je doorloopt een breed programma aan activiteiten waarin je ervaart, proeft, ruikt en probeert. Samen met jongeren in dezelfde state-of-mind. Begeleid door professionele trainers/coaches die uit ervaring weten hoe lastig het kan zijn om continu in dubio te zitten.

Reisperiode, stage lopen en meer

Tijdens het Breekjaar jaarprogramma-tussenjaar ga je er zelfs 6 weken tussenuit. Letterlijk en figuurlijk: naar jouw favoriete bestemming in de wereld, maar vooral op reis naar jezelf.
Zo doe je totaal andere ervaringen op dan wanneer je meteen zou doorstuderen. Je loopt tegen andere uitdagingen aan die je ook anders leert aanpakken. Ontdekt drijfveren bij jezelf die je niet kende.

Het resultaat: meer doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en zelfvertrouwen

Uit ervaring weten we dat je daardoor in hoog tempo meer doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en zelfvertrouwen krijgt. Dus meer motivatie. Om daarna te kiezen wat JIJ wilt en niet de mensen om je heen.

 

Is Breekjaar iets voor jou? Kom naar een vrijblijvende proefochtend!

Wil je ontdekken of het tussenjaar van Breekjaar bij je past? Doe dan mee met een speciale Proefdag. Tijdens een ochtend of middag ontdek je in 3 uur tijd hoe jouw Breekjaar eruit zou kunnen zien.

Kom vrijblijvend naar een Proefochtend!


Veelgestelde vragen

Wat is een tussenjaar?

Een tussenjaar is een jaar na je eindexamen vmbo, havo of vwo, of nadat je gestopt bent met je mbo-, hbo- of wo-opleiding. Een tussenjaar kun je ook op een ander moment nemen, wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe richting op wilt met je leven.

Wat kun je doen in een tussenjaar?

Tijdens een tussenjaar kun je reizen, werken, stage lopen en nog veel meer. Maar daar lopen veel mensen vast, want hoe maak je een goede keuze uit al die invullingen? Zorg dat je eerst weet wat het doel is van je tussenjaar. Zodra je dit weet, kun je gerichter op zoek naar een invulling van jouw tussenjaar. Een tussenjaar waarin je niet alleen heel veel toffe dingen hebt gedaan, maar ook nog een hoop hebt geleerd.

Hoe zit het met leerplicht en een tussenjaar?

Leerplichtig ben je als je 16, 17 of 18 jaar bent en nog géén startkwalificatie hebt: (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger). Als je dus een havo- of vwo-diploma op zak hebt en je bent nog onder de 18 mag je gewoon een tussenjaar nemen na de middelbare school. Als je nog leerplichtig bent, heb je een vrijstelling nodig.