fbpx

Je wilt een tussenjaar nemen… en nu dan? Misschien twijfel je over ‘die ene studie’ waar je je oog op hebt laten vallen. Of ben je al begonnen en was het niet wat je had verwacht?  Net klaar met de middelbare school? Misschien wil je switchen, maar heb je geen idee in welke richting. 

Bij Breekjaar begrijpen we dat deze fase van je leven vol onzekerheid zit. Gelijk aan het werk? Of toch eerst een verre reis maken? Zoveel vragen, maar nog geen antwoorden. Bij Breekjaar hebben we dé oplossing voor je. Ons unieke tussenjaarprogramma is ontworpen om je te helpen ontdekken wie je echt bent en waar je diep van binnen naar verlangt. Want alleen als je weet wie je bent, kun je weten wat je wilt!

Wat is een tussenjaar?

Een tussenjaar is een bijzondere periode in je leven waarin je even afstand neemt van het reguliere onderwijs of werk om jezelf beter te leren kennen en nieuwe ervaringen op te doen. Het is een jaar vol mogelijkheden en avonturen, waarin je de kans krijgt om te groeien op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Het is een tijd waarin je kunt ontdekken wat je passies zijn, welke richting je wilt inslaan in de toekomst, en waar je diep van binnen naar verlangt. Bij Breekjaar staan we klaar om je te begeleiden en te ondersteunen tijdens dit spannende avontuur.

Is een tussenjaar verstandig?

Dat is helemaal geen gekke vraag. Ons antwoord is volmondig JA! Tijdens een tussenjaar ontmoet je nieuwe mensen, doe je waardevolle ervaringen op en ga je veel leuke dingen doen die je helpen bij je ontwikkeling. Het is niet alleen een kans om lekker tot rust te komen na het behalen van je havo-, vwo- of vmbo-diploma, maar ook een periode waarin je aan je persoonlijke ontwikkeling kunt werken. Bovendien kan een tussenjaar ook goed op je cv staan. Werkgevers waarderen het enorm wanneer je werkervaring hebt opgedaan of een cursus hebt gevolgd tijdens je gap year.

Wat zijn tussenjaar ideeën?

Als je op zoek bent naar specifieke tussenjaar-ideeën, ben je bij ons aan het juiste adres. Wat te doen in een tussenjaar? De keuze is reuze! Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een combinatie van reizen en vrijwilligerswerk om nieuwe ervaringen op te doen. Of je kunt jezelf uitdagen door een nieuwe sport te leren of een creatieve hobby te ontwikkelen. Een andere optie is om je tijdens je tussenjaar te richten op zelfontwikkeling door middel van workshops en cursussen. Het belangrijkste is dat je een tussenjaar kiest dat bij jou past en je de kans geeft om te groeien en te ontdekken wat jouw volgende stap is.

Wat zijn de tussenjaarmogelijkheden?

Tijdens je tussenjaar zijn er talloze mogelijkheden om je horizon te verbreden. Je kunt ervoor kiezen om te gaan werken en praktische werkervaring tijdens je tussenjaar op te doen. Misschien overweeg je wel om stage te lopen bij een bedrijf dat past bij jouw interesses en toekomstplannen. Of je kunt een cursus volgen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Als avontuur meer jouw stijl is, kun je zelfs een tussenjaar in het buitenland plannen, waar je nieuwe mensen ontmoet en onvergetelijke ervaringen opdoet. Lees wat de tussenjaar mogelijkheden zijn in het buitenland.

Wat levert een tussenjaar op?

  • Meer levensinzicht en zelfinzicht. Doordat je hele andere ervaringen opdoet dan wanneer je meteen zou door studeren.
  • Meer doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Doordat je met andere uitdagingen te maken krijgt.
  • Meer motivatie. Doordat je in het tussenjaar je drijfveren kunt gaan volgen. En uiteindelijk meer motivatie om te studeren; als je hier echt zelf voor kiest en niet omdat je ouders of anderen dat van je verwachten.
  • Een betere studiekeuze en betere studieresultaten. Door de punten hierboven.
  • Betere talenkennis. Vooral als je in je tussenjaar naar het buitenland gaat; tijdens Breekjaar ga je 6 weken op reis.
  • Meer contact met andere culturen en lagen van de bevolking. Ook als je in Nederland blijft; doordat je te maken krijgt met mensen van andere leeftijden en uit andere lagen van de bevolking dan in een schoolse omgeving.
  • Meer levensgeluk. Door alle hierboven genoemde punten.

Jouw tussenjaar programma met Breekjaar

Bij Breekjaar begrijpen we dat je uniek bent en specifieke behoeften hebt tijdens je tussenjaar. De een twijfelt over zijn of haar studiekeuze en de ander is gestopt met zijn of haar mbo, hbo of wo opleiding. Daarom hebben we een flexibel halfjaar- of jaarprogramma samengesteld dat aansluit bij wat jij nodig hebt. Ons programma is ontworpen om je nieuwe ervaringen op te laten doen, of je nu kiest voor persoonlijke ontwikkeling, werkervaring, of een combinatie. Enne, heb je al gehoord van ons Breekfonds? Zelfs als je het niet breed hebt, kun je in aanmerking komen voor een tussenjaar met Breekjaar. Bekijk of jij in aanmerking komt voor een volledige financiering.

Wil je ontdekken of het tussenjaar van Breekjaar bij je past? Doe dan mee met onze speciale Proefdag. Tijdens deze dag ontdek je in 2 of 3 uur tijd hoe jouw Breekjaar eruit zou kunnen zien.


Veelgestelde vragen

Een tussenjaar, wat is dat nou?

Een tussenjaar is een jaar na je eindexamen vmbo, havo of vwo, of nadat je gestopt bent met je mbo-, hbo- of wo-opleiding. Een tussenjaar kun je ook op een ander moment nemen, wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe richting op wilt met je leven.

Wat kun je doen in een tussenjaar?

Tijdens een tussenjaar kun je reizen, werken, stage lopen en nog veel meer. Maar daar lopen veel mensen vast, want hoe maak je een goede keuze uit al die invullingen? Zorg dat je eerst weet wat het doel is van je tussenjaar. Zodra je dit weet, kun je gerichter op zoek naar een invulling van jouw tussenjaar. Een tussenjaar waarin je niet alleen heel veel toffe dingen hebt gedaan, maar ook nog een hoop hebt geleerd.

Hoe zit het met leerplicht en een tussenjaar?

Leerplichtig ben je als je 16, 17 of 18 jaar bent en nog géén startkwalificatie hebt: (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger). Als je dus een havo- of vwo-diploma op zak hebt en je bent nog onder de 18 mag je gewoon een tussenjaar nemen na de middelbare school. Als je nog leerplichtig bent, heb je een vrijstelling nodig.