fbpx

Na een paar jaar op de middelbare school komt je diploma ineens wel heel snel dichterbij. Je ouders en docenten verwachten van je dat je binnenkort een mbo opleiding gaat kiezen die bij jou past. Maar… hoe doe je dat? Je bent nog hartstikke jong, weet nog lang niet wat je ‘later’ wilt doen en hebt misschien wel geen idee hoe je die keuze gaat maken. Herken jij je in dit verhaal? Dan is een tussenjaar na je vmbo misschien wel dé oplossing voor jou! Een tussenjaar nemen na vmbo geeft rust en tijd: tijd waarin je kunt ontdekken wie jij bent en aan de slag kunt met je persoonlijke ontwikkeling. Want bij Breekjaar geloven we: als jij weet wie je bent, weet je ook wat je wil.

loes hoffman

Een tussenjaar na vmbo en leerplicht

Je zult je misschien afvragen: hoe zit het met de leerplicht als ik op jonge leeftijd een tussenjaar na het vmbo wil nemen? In Nederland geldt namelijk de leerplichtwet: alle leerlingen tussen de 5 en 16 jaar zijn verplicht om naar school te gaan. Tussen de 16 en 18 jaar oud heb je een kwalificatieverplichting. Je krijgt je startkwalificatie als je een diploma hebt op havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger). Wil je een tussenjaar na mavo of een tussenjaar na het vmbo gaan doen? Dat kan dan alleen met toestemming van de leerplichtambtenaar. Eventueel kunnen wij daar misschien bij helpen. Lees hier meer over Breekjaar en de leerplicht.

tussenjaar buitenland

Een tussenjaar met vmbo diploma bij Breekjaar

Tijdens je tussenjaar na mavo of het vmbo bij Breekjaar kan alles en moet niks. Door middel van coaching, trainingen en projecten gaan we aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Gedurende het brede programma doe je enorm veel verschillende ervaringen op. Ervaringen die je tussen de schoolbanken of achter je bureau niet zult meemaken! Wij doen er alles aan om jou meer doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en zelfstandigheid te geven. Dit alles doe je samen met andere jongeren die tegen dezelfde problemen aanlopen als jij. Aan het einde van jouw Breekjaar weet jij wie je bent en wat je wil gaan doen.

Hoe betaal ik een tussenjaar na het vmbo?

Een tussenjaar na de mavo of het vmbo levert je heel veel voordelen op: je maakt nieuwe vrienden, doet unieke ervaringen op en bent aan het einde vast en zeker klaar om een studiekeuze te maken. Helaas is zo’n jaar niet gratis: je moet namelijk in jezelf investeren. Het betalen van een Breekjaar kan op meerdere manieren. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om naast het programma een paar dagen per week te werken. Zo heb je al gauw meer dan de helft van het bedrag bij elkaar! Daarnaast krijgen deelnemers soms een deel van hun ouders gesponsord, of kunnen ze geld lenen bij vrienden of familie. Lukt dit niet bij jou? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het Breekfonds: het deel dat je niet kunt betalen komt dan uit dat fonds.

Ik wil een tussenjaar nemen na vmbo! Waar moet ik beginnen?

Ben je overtuigd van de toegevoegde waarde van een tussenjaar na je vmbo? Dan is het tijd om jouw tussenjaar in te richten. Oriënteer je op de verschillende mogelijkheden en ontdek de programma’s van Breekjaar. Benieuwd hoe zo’n Breekjaar er nu echt uit ziet?