fbpx

Breekjaar & Leerplicht

KOM KENNISMAKEN!

Breekjaar is voor sommige jongeren die nog leerplichtig zijn het ideale tussenjaar om toch aangesloten te blijven bij het onderwijs. Breekjaar kan helpen voorkomen dat jongeren écht uitvallen.

Je hebt dan wel vrijstelling van die leerplicht nodig. Leerplichtig ben je als je 16, 17 of 18 jaar bent en nog géén startkwalificatie hebt: (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger). Meer informatie vind je hierAls je dus een HAVO of VWO diploma op zak hebt en je bent nog onder de 18 mag je gewoon een tussenjaar nemen na de middelbare school.

Bén jij leerplichtig? Vraag op tijd de vrijstelling aan voor Breekjaar

Een jongvolwassene kan moeite hebben met het kiezen voor de juiste opleiding. Daar kan een loopbaanbegeleider bij helpen. Maar soms lijkt de beste keus om te investeren in persoonlijke ontwikkeling. Pedagogische achtergrond biedt daarbij het nodige kader. Maar vaak is het lastig om de leerling te helpen bij wat de volgende stap kan zijn.

Het zogenaamde ‘gap year’ kan dan een goede keuze zijn. Breekjaar biedt zo’n jaar aan, volledig gericht op persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen en keuzekracht. Benieuwd hoe we dat doen? Onze vrijwilligers komen graag kosteloos en vrijblijvend langs. In een speciale sessie van een uur laten oud-deelnemers een klas of groep jongeren in Breekjaar-stijl proeven wat we doen. Eerst een persoonlijk gesprek is natuurlijk ook mogelijk.

Breekjaar helpt graag

Heb je vrijstelling nodig van leerplicht? En weet je niet hoe je dit moet regelen? Breekjaar helpt je graag. Realiseer je wel dat als je 16, 17 of 18 jaar bent en nog géén startkwalificatie hebt (minimaal een diploma havo, vwo of mbo niveau 2 of hoger), de kans dat je vrijstelling krijgt niet groot is. Wel kunnen we kijken wat er mogelijk is.

Mocht de Leerplichtambtenaar in jouw gemeente nog nooit van Breekjaar hebben gehoord, dan kunnen wij kijken of we jou in contact kunnen brengen met een ambtenaar. Wij kunnen dan aanvullende informatie verstrekken om te kijken of jij vrijgesteld kunt worden van de leerplicht. Jijzelf of de ambtenaar kan hiervoor ook contact opnemen met post@breekjaar.nl.