fbpx

Je staat op het punt om je middelbare school af te ronden. Of je bent aan een vervolgopleiding begonnen, maar komt erachter dat deze helemaal niet bij je past. Nu moet je op zoek naar een studie die bij je past, maar weet niet waar je moet beginnen en vind geen enkele studie leuk. Herkenbaar? Dan is een gap year de uitkomst voor jou!

breekjaar festival 2022
loes hoffman

Wat is een gap year?

Een gap year (of tussenjaar) kun je nemen na je eindexamen vmbo, havo of vwo. Of als je gestopt bent met je vervolgopleiding op mbo, hbo of universiteit. Of op een ander moment waarop je opnieuw je richting wilt bepalen. Een tussenjaar van Breekjaar is een inspirerend en avontuurlijk begeleid tussenjaar, waarin je samen met leeftijdsgenoten die in dezelfde situatie zitten de tijd neemt om jezelf te oriënteren op je toekomst of studiekeuze. Tijdens het gap year program ontdek je je kwaliteiten en je talenten en maak je je klaar voor een zelfverzekerde start van je toekomst. Een toekomst waar je zin in hebt.

Een gap year is goed voor je!

Echt waar. Dat zeggen we niet zomaar. Het blijkt uit onderzoek van het Europees Platform Internationaliseren in Onderwijs en de Nuffic (de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs) en uit onderzoek van Joseph O’Shea; hoofd van Florida State University’s Office of Undergraduate Research. Hij beschrijft zijn bevindingen in het boek ‘Gap Year: how delaying college changes people in ways the world needs’, dat begin 2014 verscheen.

Wat levert een gap year op?

  • Meer levensinzicht en zelfinzicht. Doordat je hele andere ervaringen opdoet dan wanneer je meteen zou door studeren.
  • Meer doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Doordat je met andere uitdagingen te maken krijgt.
  • Meer motivatie. Doordat je in het gap jaar je drijfveren kunt volgen. En uiteindelijk meer motivatie om te studeren; als je hier echt zelf voor kiest en niet omdat je ouders of anderen dat van je verwachten.
  • Een betere studiekeuze en betere studieresultaten. Door de punten hierboven.
  • Betere talenkennis. Vooral als je in je gap year naar het buitenland gaat; tijdens Breekjaar ga je 6 weken op reis.
  • Meer contact met andere culturen en lagen van de bevolking. Ook als je in Nederland blijft; doordat je te maken krijgt met mensen van andere leeftijden en uit andere lagen van de bevolking dan in een schoolse omgeving. Tijdens een gap year reizen is dan niet eens nodig!
  • Meer levensgeluk. Door alle hierboven genoemde punten.

Bron: Gap Year Onderzoek Europees Platform Internationaliseren in Onderwijs en de Nuffic (2012)

Twijfel je nog?

Tussenjaarkenniscentrum maakte een website om je te helpen jouw twijfels te overwinnen, risico’s te beperken, te bepalen welke invulling van een gap jaar goed is voor jou en je ouders hiervan te overtuigen: www.tussenjaarkenniscentrum.nl. Hier vind je alle informatie over de mogelijkheden en risico’s van jouw gap year program.

Wie is Breekjaar?

Breekjaar is het avontuurlijke tussenjaar voor Nederlandse jongeren die na de middelbare school twijfelen over hun toekomstkeuzes of voor degenen die hun studie (mbo, hbo, wo) hebben stopgezet en even niet weten welke richting op te gaan. Bij Breekjaar investeer je in je persoonlijke groei en ontwikkel je de vaardigheden om weloverwogen keuzes te maken. Dit doe je door te ontdekken wie je bent, waar je talenten liggen, en tegelijkertijd te werken aan je zelfvertrouwen.

Breekjaar geeft je de ruimte, kansen en coaching om het beste in jezelf naar boven te halen. Het programma bevat verschillende activiteiten waarin je actief ervaart, proeft, ruikt en probeert. En dit alles samen met gelijkgestemde jongeren die in dezelfde fase zitten als jij. Je wordt begeleid door professionele trainers en coaches die begrijpen hoe uitdagend het kan zijn om constant in twijfel te verkeren. 

Tijdens jouw Breekjaar-tussenjaar maak je een 6-weekse reis. Naast het kiezen van je favoriete bestemming, begint je reis naar zelfontdekking. Dit biedt unieke ervaringen die je niet zou opdoen als je direct zou doorstuderen. Door een deel van je tussenjaar in het buitenland door te brengen, kom je voor nieuwe uitdagingen te staan en leer je ze op een andere manier aan te pakken. Je zal hierdoor in een korte tijd meer doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en zelfvertrouwen krijgen.

Proefdag

Wil je ontdekken of het gap year van Breekjaar bij je past? Doe dan mee met een speciale Proefdag. Tijdens een ochtend of middag ontdek je in 3 uur tijd hoe jouw Breekjaar eruit zou kunnen zien.