fbpx

Een tussenjaar:

Het programma voor als je even niet weet wat je nu zou moeten doen. Bij Breekjaar leer je jezelf kennen, keuzes maken en in jezelf te vertrouwen.

KOM KENNISMAKEN!

Een tussenjaar is wat het zegt: een jaar tussen de periode die achter je ligt en de rest van je leven. Veel jongeren vinden hun tempo tussen middelbare school en ‘studie of werk’. Maar ook veel blijven twijfelen na de vooropleiding, of lopen gelijk vast na hun mbo, havo of vwo. En dan is er nog de groep jongeren die toch maar stoppen met de studie die ze halsoverkop kozen.

Goede redenen om te kiezen voor een tussenjaar. Breekjaar biedt dit tussenjaar als Jaarprogramma of Halfjaarprogramma in Utrecht, Amsterdam en Eindhoven. In het tussenjaar van Breekjaar leer je wie je bent, wat je leuk vindt, waar je goed in bent, waar je minder goed in bent en hoe je straks een keuze maakt waar je – ook later – blij mee bent.

Benieuwd of een tussenjaar van Breekjaar iets voor jou is? Meld je aan voor een Proefdag!
Wil je ontdekken of het tussenjaar van Breekjaar bij je past? Doe dan mee met een speciale Proefdag. Tijdens een ochtend of middag bij Breekjaar ontdek je in 3 uur tijd hoe jouw Breekjaar eruit zou kunnen zien.

Kom vrijblijvend naar een Proefdag!

Een tussenjaar helemaal in het teken van jou.

Zolang het onderwijs niet toereikend is om jongeren te helpen, kan een tussenjaar de welkome ondersteuning bieden. Een tussenjaar is jezelf helemaal centraal stellen, vóórdat je opgaat in de haastcultuur en de agenda van maatschappelijke druk.

Je kunt beter een heel jaar ideeën opdoen en uitzoeken wat je echt wilt, dan de komende decennia geen plezier hebben in je overhaaste keuzes. Die je uiteindelijk misschien echt in een crisis doen belanden.

Programma

Om dat tussenjaar daadwerkelijk één van de meest nuttige en inspirerende van je leven te maken, biedt breekjaar een uitgebalanceerd programma. Blokken waarin verschillende thema’s rond persoonlijke ontwikkeling aan bod komen. Intern maar ook ‘buiten’; van beleveniskampen tot een reisperiode.

Enkele cijfers over het tussenjaar breekjaar

Na zo’n intensief tussenjaar blijkt 87 procent op de juiste studie terecht te zijn gekomen, ook na drie jaar nog. 65 procent zegt makkelijker keuzes te maken. Jongeren geven hun leven een 5,8 voor ze aan Breekjaar beginnen en een 7,7 tijdens het jaar. Na die tijd is het met 7,6 nog steeds een ruime voldoende.

De regels rond tussenjaar en leerplicht

Wanneer mag je een tussenjaar nemen? Meestal. Breekjaar is voor sommige jongeren die nog leerplichtig zijn het ideale tussenjaar om toch aangesloten te blijven bij het onderwijs. Het tussenjaar kan helpen voorkomen dat jongeren écht uitvallen.

Je moet dan een vrijstelling van die leerplicht aanvragen. Leerplichtig ben je op je 16e, 17e of 18e jaar en je nog géén startkwalificatie hebt: (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).

Meer informatie vind je hier. Als je dus een HAVO of VWO diploma op zak hebt en je bent nog onder de 18 mag je gewoon een tussenjaar nemen na de middelbare school.

 

Kom kijken! Meld je aan voor een Proefdag

Wil je ontdekken of het tussenjaar van Breekjaar bij je past? Doe dan mee met een speciale Proefdag. Tijdens een ochtend of middag bij Breekjaar ontdek je in 3 uur tijd hoe jouw Breekjaar eruit zou kunnen zien.

Kom vrijblijvend naar een Proefdag!