In sommige gevallen leidt de keuzestress ertoe dat er helemaal niets meer gebeurt. Het kind weet niet wat nou echt bij hem/haar past en besluit een streep te zetten onder het hele studeren. Het gevaar bestaat dat hij/zij een jaar lang op de bank blijft zitten en zich nutteloos voelt. Geen fijn idee voor een ouder. Voor het kind ook niet, trouwens. Het is belangrijk dat er groei in het vooruitzicht is – ook als dat iets anders betekent dan ‘school’. Iets hebben om naartoe te werken biedt perspectief – en draagt uiteindelijk bij aan het geluk van je kind (en daarmee ook aan dat van jouzelf).
Veel jongeren gaan uiteindelijk een jaar werken. Op zich een goed idee: structuur, routine en ‘zich nuttig maken’ zijn belangrijk – zéker op deze leeftijd. Wel is het verstandig om goed te kijken welk type werk jouw zoon/dochter gaat doen. Gaat het puur om geld verdienen, of draagt het ook bij aan zijn/haar ontwikkeling? Kijk of je jouw kind kunt motiveren een baantje te zoeken dat echt bij hem/haar past. Probeer daarnaast om dit jaar goed te ‘kaderen’: het is en blijft een overbrugging, dus de keuze voor een studie of vervolgstap is hiermee niet per definitie van de baan!
Sommige jongeren weten al heel vroeg wat ze willen. Ze kiezen het juiste profiel, de juiste vakken en de studie die ze al lang voor ogen hadden. Maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De maatschappij verandert snel en studies proberen hierop in te spelen. Het aanbod is gigantisch – en groeit nog elk jaar.
Veel jongeren schrijven zich in voor meer dan 1 studie. Kansen spreiden en keuzestress zijn daar de belangrijkste redenen voor. Toch blijkt ‘zomaar iets kiezen’ niet de beste optie. Steeds meer studenten stoppen tussentijds met hun studie: gemiddeld 1 op 3, waarvan 25% al in het eerste jaar. Door het huidige leenstelsel is het maken van een ‘verkeerde keuze’ erg kostbaar. Het Nibud berekende dat een uitwonende student gemiddeld €1.100 per maand kwijt is aan studeren. Een fiks bedrag, wanneer de studie een doodlopende straat blijkt te zijn!
Jongeren kiezen steeds vaker voor een tussenjaar. Een jaar reizen of werken (al dan niet als vrijwilliger) is een aantrekkelijke optie na jaren in de schoolbanken. En niet zonder resultaat! Onderzoeken tonen aan dat een tussenjaar kan leiden tot:
• Meer levensinzicht en zelfinzicht.
• Meer doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en zelfvertrouwen.
• Meer motivatie.
• Een betere studiekeuze en betere studieresultaten.
• Meer kennis van en ervaring met andere culturen en lagen van de bevolking.
• Meer levensgeluk.
Bron: “Kies gerust voor een tussenjaar” / e-gids / Danielle Vogels, 2014/ www.targetfocus.nl
Maar let op! Het ene tussenjaar is het andere niet. Het loont de moeite om de verschillende opties met elkaar te vergelijken. Waar heeft je kind behoefte aan? Reizen, werkervaring opdoen, nieuwe dingen leren, meer zelfvertrouwen krijgen, nieuwe mensen ontmoeten, avonturen beleven, zichzelf ontdekken?
Breekjaar biedt een tussenjaar waarin alle bovengenoemde elementen verweven zitten. In dit programma gaat je kind aan de slag met persoonlijke ontwikkeling, werken aan zelfvertrouwen en zijn/haar persoonlijke kwaliteiten ontdekken.
Er is ruimte voor creativiteit en ondernemerschap en het ontdekken van de wereld: een buitenlandperiode van 6 weken is onderdeel van het programma. Doordat er veel ruimte is voor loopbaan- of studiekeuzeadvies, hebben bijna alle jongeren ruimschoots voor de deadline van 1 mei hun vervolgkeuze gemaakt.
Breekers geven aan dat Breekjaar een positieve bijdrage levert aan hun geluksgevoel, zelfvertrouwen en relaties. Bekijk hier wat ze nog meer uit het programma haalden.
Wil je ontdekken of het tussenjaar van Breekjaar bij je past? Doe dan mee met een speciale Proefdag. Tijdens een ochtend of middag ontdek je in 3 uur tijd hoe jouw Breekjaar eruit zou kunnen zien.