fbpx

Breekjaar voor jouw kind

Inschrijving online ouderavond

"(Verplicht)" geeft vereiste velden aan

1. Online ouderavond

Stap 1 van 3
Voor welk moment wil je je aanmelden?(Verplicht)
In welk programma is je kind geïnteresseerd?(Verplicht)

2. Persoonsgegevens

Stap 2 van 3

3. Laatste vraag

Stap 3 van 3
Ik ken Breekjaar door:(Verplicht)

Wat kan je verwachten?
Je gaat in gesprek met een Breekjaar-coach en twee (oud) Breekers. Tijdens dit uur mag je ons alles vragen en je twijfels met ons delen. We hopen dat je na dit uur een goed beeld hebt gekregen wie we zijn, wat we doen en wat onze werkwijze is.

Wetenschappelijk onderzoek naar effect Breekjaar
Wetenschappelijk onderzoeksbureau Noorda en Co deden een onderzoek naar de effecten van een Breekjaar. Ruim anderhalf jaar lang volgden ze 42 deelnemers van Breekjaar, hun sociale omgeving en hun coaches om de effectiviteit van ons programma te onderzoeken.

Deelnemers voelden zich na hun Breekjaar zelfverzekerder, hadden een betere band met hun familie en vrienden, werden sociaal vaardiger, hadden een coherenter zelfbeeld en voelden zich beter in staat om een goede toekomstkeuze te maken. Lees hier meer over het onderzoek of lees hier de samenvatting van het onderzoek.

Breekjaar-facts
Binnen Breekjaar is juist veel ruimte om te ontdekken, te falen en te spelen. In het programma leren jongeren te voelen wat er nou écht speelt en de ruimte te nemen hier iets mee te doen. Het programma van Breekjaar zit vol tools die de Breekers weerbaarder maken.

(Oud-)Breekers geven dan ook aan na een programma meer zelfinzicht en zelfkennis te hebben – beter in staat zijn gegronde keuzes te maken. En niet onbelangrijk: mensen die zichzelf een tussenjaar gunden, worden minder vaak drop-out bij hun uiteindelijk gekozen studie.

”Contact, verbinding, onder de waterlijn delen, oprecht zijn, ervaren, mogen zijn wie je bent. Tijdens de online voorlichting over Breekjaar voelde ik meteen JA. Dit is wat van belang is in de oppervlakkige, op de buitenkant gerichte maatschappij waarin wij leven en waarin wij onze kinderen zo goed mogelijk de weg mogen wijzen. Dit is wat Maartje nodig heeft: voelen en ervaren dat ze mag zijn wie ze is..”

Lees het hele verhaal van de moeder van Maartje

We kunnen je natuurlijk alles vertellen, maar je kind kan Breekjaar ook zelf komen ervaren.

Aanmelden voor een proefdag

Je kind wil stoppen met studeren. Hoe ga je daar mee om?

Omdat veel jongeren onder druk de verkeerde studie kiezen, komt het vaak voor dat ze voortijdig willen stoppen. Een moeilijke beslissing. Voor een kind, maar ook voor ouders. Een Breekjaar blijkt ook voor hen vaak een uitstekende optie. Voor het zover is, geven we graag wat handvatten.

Stap 1:
Accepteer dat het zo is

Het voelt misschien als falen, zowel voor je kind als voor jou. De kans is groot is dat er ‘schaamte’ of ‘schuld’ in het spel is: omstandigheden die tussen jullie in kunnen staan. Wees daarom mild en ga het gesprek aan. Dat is de beste basis voor beiden.

Stap 2:
Inzicht in de oorzaak

Kijk terug: Hoe ging het studiekeuzeproces? Welke omstandigheden waren er tijdens het studeren? Wat speelde er in de afgelopen maanden allemaal in het leven van je kind? Focus op inzicht en er is kans dat je zo de ‘mislukking’ in een ‘leerervaring’ verandert.

Stap 3:
Draagvlak

Ondanks je grote verantwoordelijkheidsgevoel, hoef jij niet de enige persoon te zijn voor je kind. Wie kan er een helpende rol vervullen? Een oudere neef of nicht? Jongeren in de omgeving die zelf gestopt zijn? Of misschien een studiekeuze-professional? Voor jou als ouder kan het ook helpen om met ervaringsdeskundige ouders te praten.

Stap 4:
Oarm de beslissing

Je kind wil stoppen. Punt. Dit betekent dat hij of zij zónder die studie gelukkiger zal zijn dan mét. De komende maanden is je kind bevrijd van een last en heeft nu de mogelijkheid om te ontdekken wat hij of zij echt leuk vindt. Deze tijd benutten om weer perspectief te gaan zien, kan heel motiverend werken. Je kind heeft zichzelf de kans gegund om het pad te volgen dat hem of haar gelukkig maakt.

Stap 5:
Bekijk de opties

Ondersteun je kind in deze onzekere periode. Blijf het gesprek aangaan. Vraag waar behoefte aan is. Bekijk wat je kind met de rest van dit studiejaar kan gaan doen. Probeer te stimuleren dat je kind gaat ontdekken wat écht bij hem/haar past. Goed om te weten: Breekjaar heeft ook een halfjaarprogramma.