4 praktische tips voor ouders om te helpen bij studiekeuze
Het kiezen van een studie gaat niet elke jongere gemakkelijk af. En als ouder ben je ook niet altijd in staat om je dochter of zoon daarin de juiste begeleiding te bieden. En nu ook nog dat extra schepje druk boven op die studiekeuze: de basisbeurs is al een aantal jaar afgeschaft en het leenstelsel is in werking getreden. Het maken van de verkeerde keuze kan jouw kind en jou, als ouder, duur komen te staan.
“Hoe help ik mijn kind om de juiste studiekeuze te maken?” is een vraag waar heel veel ouders mee rondlopen. Kun jij hier als ouder wel wat hulp bij gebruiken? Breekjaar is specialist op het gebied van duurzame toekomst- en studiekeuzes maken. Hierbij 4 praktische tips, die we ook dagelijks gebruiken in onze tussenjaar-programma’s:
Helpen vanuit stress werkt vaak averechts. Een zee van studies om uit te kiezen en niet weten wat je wilt; het levert de nodige spanning op voor je kind. Als je als ouder dan ook nog goedbedoelde hulp komt bieden met een strakke deadline, wordt het keuzeproces vaak alleen maar stressvoller. Een studiekeuze die een kind echt vanuit zichzelf maakt, is duurzamer dan een keuze die gemaakt wordt om van het ‘geduw en getrek’ van ouders af te zijn.
De kunst van een gesprek aangaan met je kind ligt vooral in het luisteren. En dan niet luisteren om te reageren of om een antwoord te vinden. Maar luisteren om écht te horen wat je kind eigenlijk wil en nodig heeft. “Waar sta je nu? Waar heb je behoefte aan? Hoe kan ik je helpen? Wil je mijn hulp?”. Vind je het als ouder moeilijk om niet meteen naar de oplossing op zoek te gaan en je gewoon te laten leiden door wat je zoon of dochter te vertellen heeft? We know… maar het is het proberen echt waard!
Dit is precies de kern van onze manier van begeleiding bieden: luisteren, de jongere zelf laten komen, en van daaruit samen gaan zoeken naar de juiste weg. Kijk voor meer info eens bij ons programma.
Het maken van een keuze is niet makkelijk als je niet eens weet waarvóór je precies kiest. Een studie is vaak een verrassingsmenu van minimaal 4 jaar lang, dat bovendien ook nog grote invloed heeft op wat je ná die periode gaat doen in het werkende leven. Ga er maar aan staan.
Denk voor de grap eens terug aan je eigen studie op opleiding. Doe jij eigenlijk nog steeds waarvoor je bent opgeleid? En hoe ging je eigen keuzeproces?
Het kan helpen om samen met je kind een lijst te maken van interessante beroepen en studies en eens een dagje mee te lopen met iemand die dat beroep al uitoefent. Dat is heel wat anders dan op basis van een enorme berg informatiefolders een keuze voor de komende jaren maken. Ervaren, voelen wat je wel of niet leuk vindt en dan weer opnieuw in gesprek gaan met de hulplijnen om je heen.
Een mooie uitspraak is ‘gras groeit niet harder door eraan te trekken’. Met andere woorden; je kunt als ouder nou eenmaal niet voor je kind kiezen. Net zo min als jij voor hem of haar kunt leren en ontwikkelen. Het is het proces van je kind zelf, en het betekent ook dat je als ouder soms moet loslaten en erop vertrouwen dat je kind zijn weg vindt. Hoe lastig of frustrerend dat soms ook is, het is de enige manier voor langdurig succes en tevredenheid met de (studie)keuze.
Bovenstaande tips kunnen ouders helpen in het proces van het kiezen van een studie. Tegelijkertijd is je rol als ouder begrensd.
Breekjaar biedt daarin de uitkomst: een inspirerend tussenjaar voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar waarin jouw zoon of dochter door middel van coaching, workshops, (maatschappelijk) ondernemerschap en de wereld ontdekken, op zoek gaat naar een eigen antwoord op de vragen “Wie ben ik”, “Wat kan ik” en “Wat wil ik”?
Wil jij ontdekken of het tussenjaar van Breekjaar bij jouw zoon of dochter past? Doe dan mee met een speciale Proefdag. Tijdens een ochtend of middag ontdek je in 3 uur tijd hoe jouw Breekjaar eruit zou kunnen zien.