fbpx

Gestopt met je studie

Je bent gestopt. Wat nu?

Ben je gestopt met je studie of school en heb je geen idee wat nu? Kom je er niet uit?


In dit geval geldt: NEEM EEN TUSSENJAAR!

 

Wat is een tussenjaar?

Een tussenjaar kun je nemen na je eindexamen vmbo, havo of vwo. Of dus als je gestopt bent met je vervolgopleiding op mbo, hbo of universiteit. Of op een ander moment als je opnieuw je richting wilt krijgen. Een tussenjaar bij Breekjaar is een inspirerend en avontuurlijk begeleid jaar, waarin je samen met leeftijdsgenoten die in dezelfde situatie zitten de tijd neemt om jezelf te oriënteren op je toekomst of studiekeuze. Je ontdekt je kwaliteiten en je talenten en maakt je klaar voor een zelfverzekerde start van je toekomst.

Een tussenjaar is goed voor je!

Dat blijkt uit onderzoek van het Europees Platform Internationaliseren in Onderwijs en de Nuffic (de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs) en uit onderzoek van Joseph O’Shea; hoofd van Florida State University’s Office of Undergraduate Research. Hij beschrijft zijn bevindingen in het boek ‘Gap Year: how delaying college changes people in ways the world needs’, dat begin 2014 verscheen.

Wat levert een tussenjaar op?

Meer levensinzicht en zelfinzicht. Doordat je hele andere ervaringen opdoet dan wanneer je meteen zou door studeren.

Meer doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Doordat je met andere uitdagingen te maken krijgt.

Meer motivatie. Doordat je in het tussenjaar je drijfveren kunt gaan volgen. En uiteindelijk meer motivatie om te studeren; als je hier echt zelf voor kiest en niet omdat je ouders of anderen dat van je verwachten.

Een betere studiekeuze en betere studieresultaten. Door de punten hierboven.

Betere talenkennis. Vooral als je in je tussenjaar naar het buitenland gaat; tijdens Breekjaar ga je 6 weken op reis.

Meer contact met andere culturen en lagen van de bevolking. Ook als je in Nederland blijft; doordat je te maken krijgt met mensen van andere leeftijden en uit andere lagen van de bevolking dan in een schoolse omgeving.

Meer levensgeluk. Door alle hierboven genoemde punten.

Bron: Gap Year Onderzoek Europees Platform Internationaliseren in Onderwijs en de Nuffic (2012)

Twijfel je nog?

Danielle Vogels van Targetfocus maakte een website om je te helpen jouw twijfels te overwinnen, risico’s te beperken, te bepalen welke invulling van een tussenjaar goed is voor jou en je ouders hiervan te overtuigen. www.tussenjaartwijfels.info.
Meer informatie over een tussenjaar
Een andere website die je verder kan helpen is www.tussenjaarkenniscentrum.nl. Hier vind je alle informatie over de mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar.

Breekjaar

Breekjaar is het avontuurlijke tussenjaar voor alle jongeren in Nederland die na de middelbare school twijfelen over hun keuzes. En voor jongeren die gestopt zijn met hun studie (mbo, hbo, wo) en het nu even niet meer weten. Bij Breekjaar investeer je in jezelf en leer je slimme toekomstkeuzes maken, door te ontdekken wie je bent, wat je kunt en ondertussen te werken aan je zelfvertrouwen.
Breekjaar geeft je de ruimte, kansen en coaching om jouw beste zelf ontdekken. Je doorloopt een breed programma aan activiteiten waarin je ervaart, proeft, ruikt en probeert. Samen met jongeren in dezelfde state-of-mind. Begeleid door professionele trainers/coaches die uit ervaring weten hoe lastig het kan zijn om continu in dubio te zitten.

Tijdens het Breekjaar jaarprogramma-tussenjaar ga je er zelfs 6 weken tussenuit. Letterlijk en figuurlijk: naar jouw favoriete bestemming in de wereld, maar vooral op reis naar jezelf.
Zo doe je totaal andere ervaringen op dan wanneer je meteen zou doorstuderen. Je loopt tegen andere uitdagingen aan die je ook anders leert aanpakken. Ontdekt drijfveren bij jezelf die je niet kende.
Uit ervaring weten we dat je daardoor in hoog tempo meer doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en zelfvertrouwen krijgt. Dus meer motivatie. Om daarna te kiezen wat JIJ wilt en niet de mensen om je heen.

Proefdag

Wil je ontdekken of het tussenjaar van Breekjaar bij je past? Doe dan mee met een speciale Proefdag. Tijdens een ochtend of middag ontdek je in 3 uur tijd hoe jouw Breekjaar eruit zou kunnen zien.

Kom vrijblijvend naar een Proefdag!