fbpx


“Waarom heb je voor Breekjaar gekozen?” Die vraag. Hij wordt gesteld door vrienden. En hun ouders. Door familieleden tijdens verjaardagen. En door de bakker op de hoek. Wat is jouw antwoord? Oud-Breeker Zonneke interviewt Breekers over de waarom ze kozen voor het tussenjaar van Breekjaar.
Met deze keer: Sophie.

Sophie

Volgt Breekjaar in: Utrecht

Studie: HBO Bouwkunde
(gestopt na 2,5 maand)

Quote: “Ik kijk niet meer naar de toekomst als iets dat vaststaat.”

Met tegenzin naar de studie

“Ik koos na een aantal gesprekken met een psycholoog, die gespecialiseerd is in studiekeuze, voor de studie HBO Bouwkunde. Echt een idee bij wat ik met die studie wilde bereiken had ik niet, maar iets richting de architectuur trok me wel aan.

Al snel kwam ik erachter dat het vooral erg veel rekenwerk is en dat er veel natuurkunde wordt gebruikt. Ook lag het niveau hoger dan ik had verwacht en vond ik het moeilijk omgaan met het verschil van de middelbare school naar een HBO-school.

Met steeds meer tegenzin ging ik naar school. Ik vond gewoon geen enkele opdracht of les leuk of interessant. Halverwege november besloot ik te stoppen. Dus ik heb de studie ongeveer 2,5 maand gevolgd. Op 1 december heb ik mezelf uitgeschreven.

Mijn ouders hebben me in eerste instantie aangeraden om het ‘nog even aan te kijken.’ Maar ook zij merkten dat ik het echt niet leuk vond. En toen ik eenmaal besloot te stoppen, stonden ze gelukkig achter mijn keuze.”

tussenjaar volgen

Wat nu?

“Ik heb eerst even rust genomen en ben daarna gaan zoeken naar werk. Na kort in de horeca gewerkt te hebben, concludeerde ik dat dit niet bij me past. Ik ben opnieuw werk gaan zoeken, maar toen kwam de eerste coronagolf.

De decaan van mijn studie stelde een tussenjaarprogramma voor dat alleen gericht is op studiekeuze. Zelf besloot ik research te gaan doen naar tussenjaarprogramma’s en ben zo bij Breekjaar terecht gekomen. Ik ben naar een open dag van Breekjaar gegaan en vond hier gelijk een fijne sfeer hangen en heb me meteen aangemeld voor een intakegesprek.”

“Breekjaar trok me erg aan omdat je niet alleen naar je toekomst en studiekeuze kijkt, maar juist naar de persoonlijke groei die je dat jaar kan gaan maken.”

breekjaar ervaring

Persoonlijke groei

“Breekjaar trok me erg aan omdat je niet alleen naar je toekomst en studiekeuze kijkt, maar juist naar de persoonlijke groei die je dat jaar kan gaan maken.

Ik ben van plan om weer te gaan studeren na Breekjaar met als doel een diploma te halen. Inmiddels heb ik wel de drempel verlaagd; het hoeft niet per se een HBO studie te zijn.

Ik leer mezelf langzaam beter kennen en hierdoor kijk ik niet meer naar de toekomst als iets dat bepaald wordt door één keuze die je maakt. Ik hoef niet altijd hetzelfde werk te blijven doen. Dat mag in de loop van de jaren best veranderen. Ook ben ik qua studierichting in hele andere richtingen aan het kijken. Ik weet nu dat ik geen studie hoef te kiezen op basis van mijn vakkenpakket.”

Ook benieuwd of Breekjaar bij jou past? Schrijf je in voor een vrijblijvende proefdag: