fbpx

Wil jij graag een tussenjaar volgen waarin je jezelf kunt ontwikkelen en beter leert kennen? Dan zit je goed bij Breekjaar. Bovendien is het bij ons ook mogelijk om jouw tussenjaar in een half jaar tijd te volgen.

Bij Breekjaar hebben wij naast ons jaarprogramma namelijk ook een halfjaarprogramma, wat van start gaat in januari 2023. In het halfjaarprogramma ontdek je dus in een half jaar tijd wie je bent en wat je wil gaan doen. Daarbij ontwikkel je jezelf op belangrijke ontwikkelingsgebieden zoals zelfbewustzijn, persoonlijke en sociale vaardigheden.

Waarom het volgen van een tussenjaar in een half jaar handig kan zijn voor jou en hoe ons halfjaarprogramma er precies uit ziet, lees je in deze blog.

tussenjaar halfjaar

Waarom zou je jouw tussenjaar vullen met het halfjaarprogramma?

Nadat je jouw middelbareschooldiploma hebt behaald kan het erg lastig zijn om gelijk al te weten welke vervolgopleiding je wilt gaan doen. Om de juiste keuzes te kunnen maken over je toekomst moet je namelijk goed weten wie je bent, wat je kan en wat je precies wilt. Toch blijkt het op jonge leeftijd vaak nog erg lastig om dit alles goed te weten, waardoor het maken van de juiste studiekeuze niet altijd lukt.

Het komt bij veel studenten dan ook voor dat ze na of zelfs tijdens het eerste studiejaar stoppen met hun vervolgopleiding. Het maken van de juiste keuze is gewoonweg moeilijker dan gedacht en bij Breekjaar weten wij dit maar al te goed. Daarom staan wij klaar om jou hierbij te helpen!

Gestopt met je opleiding? Neem even een tussen(half)jaar!

Gestopt met je opleiding en geen idee wat je wil gaan doen? Bij Breekjaar bieden wij de mogelijkheid een tussenjaar te volgen in een half jaar, waarbij het programma begint in januari 2023. Ideaal dus als je er na een paar maanden achter bent gekomen dat die nieuwe studie toch niks voor jou is en je er zeker van wilt zijn de volgende keer wél de juiste keuze te maken.

Nog geen keuze kunnen maken over je toekomst

Het is helemaal niet gek als je na het behalen van je havo, vwo of mbo-diploma nog niet weet wat je precies wilt gaan doen. Om de juiste keuze te maken is het belangrijk jezelf goed te kennen, maar je moet hier natuurlijk ook genoeg tijd voor nemen.

Voor sommige is de periode tussen de eindexamens en het begin september te kort om de juiste keuze te maken over hun toekomst. Geen zorgen, bij Breekjaar ben je in dat geval zeker niet te laat. Omdat het halfjaarprogramma dus pas in januari begint, kun je gewoon een leerzaam tussenjaar nemen waarin jij jezelf ontwikkelt en leert kennen. Bovendien weet je na dit tussen(half)jaar ook echt wat je wél wilt met je toekomst!

Jezelf ontwikkelen in slechts een half jaar

Het nemen van een tussenjaar heeft veel voordelen, maar voor sommige is een heel jaar net even te lang. Wil je jezelf graag ontwikkelen en leren kennen in slechts een half jaar tijd? Dankzij ons halfjaarprogramma is dat dus net zo goed mogelijk. Op deze manier heb je dus meer ‘vrije’ tijd in het andere gedeelte van het jaar, waarin je bijvoorbeeld kan gaan werken of reizen.

Tussenjaar half jaar

Hoe ziet het halfjaarprogramma voor een tussenjaar bij breekjaar er uit?

Het halfjaarprogramma begint met een leuk en gezellig introkamp, waarbij je jouw Breekjaar groep en coaches leert kennen. Het introkamp staat in het teken van plezier maken en elkaar leren kennen, zodat je een goede start maakt van jouw Breekjaar.

Na het introkamp gaat jouw halfjaarprogramma bij Breekjaar van start met het project ‘Ik’. Hierbij ga je aan de slag met wie je nu bent, waar je staat in het leven en waar je naartoe wilt. Voorafgaand dit project vindt een ouderavond plaats voor ouders en verzorgers. Na project ‘Ik’ worden de deuren van Breekjaar geopend voor vrienden, familie en kennissen. Deze avond, wat tevens het eerste breekmoment is, organiseer je samen met mede-Breekers.

Omdat er in deze weken erg veel op je afkomt organiseren we de buitenweek. Tijdens deze week kan je in een veilige omgeving en vertrouwde omgeving je ervaringen delen en verder de diepte in gaan met coaches.

Het volgende project op het programma is project ‘Ik en de ander’, waarbij je gaat onderzoeken hoe jij je verhoudt tot anderen, je directe omgeving en de maatschappij. Onderwerpen als hoe jij het beste kunt samenwerken, creëren en organiseren staan hierbij centraal.

Tevens komt in deze periode het keuzemoment voor jouw vervolgopleiding, oftewel de deadline van 1 mei, steeds dichterbij. Daarom besteden we extra aandacht aan het maken van keuzes op de juiste manier.

Na de meivakantie volgt het project ‘Ik en/voor de wereld’. Tijdens deze periode ga je aan de slag met de wereld om je heen. Wat heb je de wereld te bieden en wat komt er allemaal op je af? Je gaat jouw wereld vormgeven, voor nu en in de toekomst. Als je tijd en energie over hebt kun je naast dit project ook meewerken aan de organisatie van het eindfestival.

In de ‘doe iets voor een ander week’, ga je een bijdrage leveren aan de wereld of naaste omgeving. Dit kan zijn dat je iets geeft, of doet voor een ander. Dit mag zelf of in teamverband worden gedaan, waarbij van alles mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een leuk en gezellig diner voor het goede doel. Vervolgens worden de deuren weer geopend voor vrienden, familie en kennissen tijdens het tweede breekmoment. Hierbij zorgen we samen voor een toffe afsluiting van jouw Breekjaar.

Tot slot volgt als spetterende afsluiting het eindfestival met alle Breekers van dat jaar, waaronder ook de Breekers van het jaarprogramma. De definitieve afsluiting met je eigen groep en coaches wordt bepaald in samenwerking met rest. Voor veel Breekers is dit een moment van plezier, het uitspreken van wensen maar ook afscheid nemen, troost en vertrouwen.

tussenjaarprogramma halfjaar

Het verschil tussen het halfjaarprogramma en jaarprogramma

Het halfjaarprogramma komt in principe sterk overeen met het jaarprogramma. Ideaal dus als je jezelf wilt ontwikkelen in slechts een half jaar tijd! Toch is er wel een groot verschil met het jaarprogramma. Zo heeft het halfjaarprogramma geen reisperiode, terwijl dit bij het jaarprogramma wel het geval is.

Ontdekken of een tussenjaar of halfjaar bij Breekjaar iets voor jou is? Kom naar een Proefdag!

Ben je benieuwd of het halfjaarprogramma van Breekjaar iets voor jou is? Schrijf je dan in voor onze proefdag, waarbij je kennis opdoet via mini-workshops en kunt ontdekken hoe jouw Breekjaar eruit kan zien.