fbpx

Een tussenjaar is de trend!

Je bent bijna klaar met de middelbare school en nu komt het er echt op aan, de studiekeuze. Welke studie past bij je en wat wil je later gaan doen? Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar om dat uit te zoeken.

Tussenjaar steeds populairder

Het aantal jongeren dat een tussenjaar neemt is weer aan het stijgen! Vanaf 2010 begon het aantal eerstejaars studenten dat een tussenjaar nam te stijgen. Toen in 2012 bekend werd dat het leenstelsel in 2014 zou worden ingevoerd, ging het aantal jongeren dat voor een tussenjaar koos helemaal omhoog. Toen het leenstelsel werd ingevoerd ontstond tussen 2014 en 2015 een diep dal in dit aantal, maar sinds 2015 is het aantal weer aan het stijgen!

Aandeel

Bron

Tussenjaar dip

Het dal in bovenstaande grafiek komt door het invoeren van het sociaal leenstelsel in 2014. Het sociaal leenstelsel houdt in dat je al het geld dat je leent van DUO om te kunnen studeren, ook terug moet betalen. Het geld dat de overheid zo bespaart, wordt gebruikt om de algemene kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. In deze periode namen weinig mensen een tussenjaar, omdat ze hun studie dan nog nét voor de invoering van het leenstelsel zouden starten.

Bron

Terug bij de piek

Maar we zijn weer terug bij de piek! Het aantal jongeren dat een tussenjaar neemt is weer flink gestegen. Nu het leenstelsel is ingevoerd, voelen veel jongeren de druk om gelijk de goede studie te kiezen. Een tussenjaar waarin je de tijd en ruimte hebt om dichter bij jezelf te komen en te ontdekken welke studie bij je past, is dan juist aantrekkelijk. Zo maak je minder snel de verkeerde keuze, met hoge kosten tot gevolg.

Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat jongeren die bewust voor een tussenjaar kiezen, hogere cijfer halen op hun studie, zich op persoonlijk vlak beter ontwikkelen en meer het gevoel hebben dat ze hun leven onder controle hebben.

Bron

Kies voor een Breekjaar

Wil jij ook rustig ontdekken wie je bent, wat je kan, wat je leuk vindt en dus ook welke studie bij jou past? Kies dan voor een Breekjaar. Bij Breekjaar word je met behulp van professionele coaches en cursussen uitgedaagd om jezelf te ontwikkelen. Je kunt kiezen uit een jaar- of een halfjaarprogramma waarin je ontdekt wie jij bent, wat jij kan en wat jij wil.

  • Jaarprogramma (10 maanden), start in september 
  • Halfjaarprogramma (5 maanden), start in januari.

Meer weten over deze programma’s en de verschillende workshops en projecten? Klik dan op een van de links hieronder.

Doe mee aan een proefdag en kijk of Breekjaar bij je past!

Wil je ontdekken of het tussenjaar van Breekjaar bij je past? Doe dan mee met een Proefdag. Tijdens een ochtend of middag ontdek je in 3 uur tijd of Breekjaar iets voor jou is!