fbpx

Van drop out tot au pair

Inmiddels kijken we niet meer op van mensen die een tussenjaar nemen. Sterker nog, op veel scholen wordt het zelfs aangeraden om dit te doen voordat je weer 4 jaar de schoolbanken inschuift. Maar hoe zat dit in de tijd dat je ouders jong waren?

Tussenjaar breekjaar

Op familiefeestjes kan een tussenjaar nemen namelijk nog wel een gevoelig onderwerp zijn. Jij durft net eindelijk voor jezelf te kiezen en een jaar te investeren in je persoonlijke ontwikkeling, maar je ooms en tantes hebben hier hele andere ideeën over. Zij beginnen direct met het opnoemen van 100 redenen waarom dit een slecht plan is. Om hier meteen maar duidelijk over te zijn; jij weet het beste wat goed voor je is en daar mag je op vertrouwen.

Dit betekent overigens niet dat al die bemoeials het slechtste met je voor hebben. In hun tijd ging dit namelijk heel anders.

Hoe het ging in de tijd van je ouders

Wanneer je stopte met school behoorde je tot de categorie drop-outs en van dat label kwam je ook niet zo snel meer af.

Voor avonturiers die niet wilden studeren en liever een stukje van de wereld wilden zien, was au pair de beste optie. Als au pair woon je bij een gezin in en help je hen met het huishouden en de kinderen. Au pairs bleven meestal een half jaar tot een jaar als au pair werken om vervolgens weer terug te gaan en te gaan studeren of werken.

Hoe ik mijn familie vertelde over mijn tussenjaar

Toen ik mijn familie met de feestdagen weer zag na mijn eerste maanden Breekjaar, kreeg ik in eerste instantie ook alleen maar scheve gezichten. 

Een tussenjaar nemen is een ding, maar een Breekjaar… ‘Wat is dat dan?’, snauwden ze. ‘Zonde van je tijd. Kun je niet beter gelijk gaan studeren? In mijn tijd zou dat ondenkbaar zijn.’ 

Maar hoe meer ik vertelde over de workshops die we deden, hoe enthousiaster ze werden. Veel van de theorieën die we bij Breekjaar gebruiken zijn namelijk ook wel bekend bij mensen die geïnteresseerd zijn in persoonlijke ontwikkeling. ‘En dat doen jullie allemaal in een jaar?’ vroeg mijn tante ineens geïnteresseerd. ‘Ik ben drie keer van studierichting veranderd’, gaf een oom vervolgens toe. 

Paas laat ontdekken wat je wilt

Zij kwamen pas zo laat in hun leven achter al deze dingen, en vonden het bijzonder dat wij als groep jongeren hier op zo’n jonge leeftijd mee aan de slag mogen. Nu al leren over zelfvertrouwen. Over keuzes maken. Over wat er écht bij je past. Over helder communiceren. Jezelf ontdekken. Beter omgaan met de ander. De wereld ingaan. 

Tussenjaar doen

Dit zijn namelijk ook de dingen waar je de rest van je leven iets mee kan. Dat bleek ook uit het gesprek. Ik kon het gesprek met ze aangaan. En gewoon helder uitleggen wat we doen. ‘Ik zou op jouw leeftijd de deur uit gestampt zijn’, zei mijn tante. ‘En jij bleef gewoon zitten en ging het gesprek met me aan. Ik ken zelfs volwassenen die dat nog niet doen.’ 

Dit was ook het moment dat al hun persoonlijke verhalen over dwaaltochten langs studies en werk omhoog kwamen. Ik glimlachte en dacht: ik gun jullie ook een Breekjaar. 

Zonneke volgde in 2020 het tussenjaar van Breekjaar en schrijft voor ons over hoe ze dat vond en wat ze ervan heeft geleerd.