fbpx

We kennen inmiddels allemaal wel de vooroordelen die er zijn wanneer je de keuze maakt om een tussenjaar te nemen. Maar is het echt een weggegooid jaar? Of behaal je op langere termijn juist winst? In deze blog deel ik een aantal redenen waarom je je jaar niet weggooit als je kiest voor een tussenjaar.

Minder uitval

Als je rondvraagt bij studenten hoor je tegenwoordig zelden dat ze gelijk de goede studiekeuze gemaakt hebben. Switchen tussen studies is niet heel ingewikkeld en gebeurt daardoor heel vaak.

Wanneer je een tussenjaar neemt, ben je bewuster bezig met je studiekeuze omdat je er even helemaal los van staat. Uit verschillende onderzoeken blijkt dan ook dat de uitval onder jongeren die een tussenjaar genomen hebben, veel lager is dan bij jongeren die gelijk zijn gaan studeren. Je verkleint de kans op een verkeerde keuze dus doordat je hier langer de tijd voor kunt nemen en op een andere manier.

Betere resultaten 

Wanneer je leert voor een toets, merk je vaak al snel dat wanneer je te lang doorgaat, je de stof eigenlijk niet meer opneemt. Met af en toe een pauze tussendoor is het wél mogelijk om langer door te gaan. 

Zo’n pauze kun je ook toepassen na je middelbare school. Uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat jongeren die bewust voor een tussenjaar gekozen hebben hierna betere resultaten met hun studie halen. En die resultaten beperken zich niet alleen tot de studie: “Taking time off before college gives you the gift of time to learn about two essential things: yourself and the world around you.”.

Een break na al die jaren school geeft je dus opnieuw brainspace om daarna weer met volle moed door te kunnen.

Persoonlijke ontwikkeling 

In je tussenjaar wordt je niet verteld wat je moet doen. Je maakt zelf je eigen keuzes en dit draagt bij aan de mate waarin je je in staat voelt om zelf leiding te geven aan je leven. Doordat je stappen maakt in je persoonlijke ontwikkeling krijg je het gevoel meer controle over je leven te hebben en ontwikkel je daardoor ook meer zelfvertrouwen.

De resultaten: 2 jaar na het tussenjaar

Hieronder zie je hoe mensen die een tussenjaar van Breekjaar hebben gedaan, zich 3 jaar later hebben ontwikkeld en welke stappen zij hebben gezet: