Wil jij graag een tussenjaar nemen? Dan is het belangrijk om een aantal dingen van tevoren duidelijk te hebben. Wanneer mag je bijvoorbeeld een tussenjaar nemen en wat moet je allemaal regelen?
Als je kiest voor een tussenjaar betekent dit niet dat je een jaar even niks doet of stil staat. Integendeel, met een tussenjaar verbreed je juist je horizon en doe je nieuwe ideeën op. Mits je jouw tussenjaar wel op de juist manier invult, door actief aan jezelf te werken en erachter te komen wat jij nu écht wil.
Met een tussenjaar doe je een jaar even geheel iets anders in plaats van studeren. Veel jongeren nemen een tussenjaar tussen het behalen van hun vmbo, havo of vwo diploma en het starten van een nieuwe mbo, hbo of wo opleiding.
Een tussenjaar kun je ook op een ander moment nemen, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe richting op wilt met je leven of als je bent gestopt met je vervolgopleiding.
Neem jij een tussenjaar? In deze blog lees je wat moet weten.
Wanneer mag je een tussenjaar nemen?
Ben je van plan een tussenjaar te nemen? Dan is het belangrijk om te weten of je ook echt een tussenjaar mag nemen. Om een tussenjaar te nemen moet je namelijk minimaal 16 jaar oud zijn en aan je kwalificatieplicht voldoen. Kwalificatieplicht houdt in dat je minimaal een havo, vwo of mbo-diploma (niveau 2 of hoger) hebt behaald.
Heb je jouw kwalificatieplicht niet behaald? Dan ben je tot minimaal je 18e leerplichtig en kun je dus geen tussenjaar nemen op jongere leeftijd.
Wil je toch graag een tussenjaar nemen voor je 18e, maar heb je nog geen startkwalificatie? In sommige gevallen kan dat! Ons jaarprogramma of halfjaarprogramma focust namelijk specifiek op jouw persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen en keuzekracht. Dit zijn belangrijke zaken die absoluut bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling, waardoor je in sommige gevallen vrijstelling kan krijgen van school en een tussenjaar kan nemen bij Breekjaar.
Belangrijk is wel om dit eerst met de Leerplichtambtenaar te bespreken. Wij van Breekjaar helpen jou graag op weg in de communicatie met de Leerplichtambtenaar. Heeft de Leerplichtambtenaar in jouw gemeente nog nooit van Breekjaar gehoord? Dan kunnen wij kijken of de Leerplichtambtenaar in contact kunnen brengen met een andere ambtenaar. Neem hiervoor contact op via post@breekjaar.nl, of laat de ambtenaar contact met ons opnemen. Belangrijk: een tussenjaar nemen zonder startkwalificatie kan niet zomaar, houd daar rekening mee.
Wat moet je regelen voor een tussenjaar
Als je een tussenjaar wil nemen moet je natuurlijk een aantal dingen regelen van tevoren. Ben je bijvoorbeeld al begonnen aan een hbo- of wo-opleiding? Dan moet je deze eerst stopzetten. Daarnaast moet je ook je studiefinanciering stopzetten.
Voordat je een tussenjaar neemt is het belangrijk om het één en ander goed duidelijk te hebben en te plannen voor jezelf. Wat is je doel voor jouw tussenjaar en hoe wil je dit bereiken? Ga je bijvoorbeeld naar het buitenland? Dan moet je allerlei zaken zoals de kosten, je reisdocumenten, visums, verzekeringen en eventuele woonruimte regelen.
Een tussenjaar nemen: wat wil je nu eigenlijk?
Heb je eigenlijk geen idee wat je doel is en wat je wil gaan doen? Dan is het maken van keuzes een heel stuk lastiger. Wil je gaan reizen in je tussenjaar? Of juist gaan werken om geld te sparen? En misschien wel het allerbelangrijkste, wat ga je na je tussenjaar doen?
Om te weten wat je wil is het belangrijk om te weten wie je zelf bent. Het is niet zo gek als je dit nog niet weet als je net van het voortgezet onderwijs afkomt. Gelukkig heb je op deze leeftijd genoeg tijd om er achter te komen wat je wil. Sterker nog, dit is juist hét moment.
Belangrijk is wel om hier actief mee aan de slag te gaan. Blijf dus niet stilzitten maar onderneem actie! Jezelf leren kennen en begrijpen wat jou gelukkig maakt vraagt namelijk om actief zelfonderzoek. Bij Breekjaar is dit mogelijk. Bovendien kan actief zelfonderzoek tot de mooiste ervaringen in je leven, zoals ook andere deelnemers van Breekjaar hebben ervaren.
Een tussenjaar nemen als investering in jezelf
Het nemen van een tussenjaar op de juiste manier is absoluut een investering in jezelf. Met een tussenjaar doe je namelijk hele andere ervaringen op dan wanneer je gelijk zou doorstuderen. Je kan jezelf echt leren kennen, waardoor je beter weet wat je echt wil gaan doen en je beter wordt in het maken van belangrijke keuzes.
Ook handig om te weten: een tussenjaar staat goed op je CV!
Omdat je met een leerzaam tussenjaar in jezelf investeert staat dit altijd goed op je CV. Gaat het nu om een taalcursus of vrijwilligerswerk in het buitenland? Of juist een studiekeuze- en zelfontwikkelingsprogramma zoals Breekjaar, een leerzaam tussenjaar is altijd een pluspunt op jouw CV!
Een tussenjaar nemen bij Breekjaar
Met een tussenjaar bij Breekjaar leer jij jezelf echt kennen. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling, samen met anderen. Als je kiest voor het jaarprogramma ga je bovendien ook nog eens echt op reis naar het buitenland.
Benieuwd of een tussenjaar bij Breekjaar iets voor jou is? Meld je dan aan voor onze proefdag!