fbpx

Naam: Tom Dijkstra
Leeftijd: 25 jaar

Vijf jaar geleden ben ik begonnen aan het jaarprogramma van Breekjaar in Utrecht. Ik was daarvoor gestopt met HBO Technische Informatica en daarna ook gestopt met HBO ICT. Door die mislukte studiepogingen, voelde ik me vastgelopen. Ik wist eigenlijk niet zo goed wie ik was en wat ik wilde.

Een derde studie of Breekjaar

Ik had tijdens mijn studies een druk sociaal leven. Ik deed aan hockey, zat bij een studentenvereniging en ik had veel vrienden om me heen. Ik luisterde naar hardrock en speelde het spel Dungeons and Dragons. In de periode na het stoppen met mijn tweede studie, was ik aan het overwegen om toch een derde studie te starten met de hoop die wel succesvol af te kunnen ronden. Maar ik hoorde ook van Breekjaar en besloot me op te geven voor een Proefdag. Tijdens die Proefdag was ik direct overtuigd en heb ik de beslissing genomen om het jaarprogramma te volgen. Ik hoopte er door Breekjaar achter te komen wat ik graag zou willen doen in de toekomst en tegelijkertijd mezelf beter te leren kennen

Nieuwe mensen, nieuwe sfeer

De eerste momenten van dat jaar kan ik me nog goed herinneren. Ik kwam aan bij het introkamp, waar de sfeer met allemaal nieuwe personen nog wat ongemakkelijk aanvoelde. Om het ijs te breken, haalde ik uit mijn tas wat speelkaarten tevoorschijn en vroeg ik aan wat anderen of ze een potje wilde ‘pesten’. Dankzij het spelletje had ik mijn eerste contact met andere Breekers, die allemaal hun eigen verhaal en redenen hadden waarom ze voor Breekjaar kozen.

Tijdens het kamp was er een moment dat een diepe indruk heeft gemaakt op mij. Er werd een erehaag gevormd door alle Breekers waar men één voor één doorheen kon lopen. Van iedere persoon die je passeerde, kreeg je een oprecht compliment. Dit gaf mij een sterk gevoel van verbondenheid.

Jezelf beter leren kennen, betekent betere keuzes maken

Bij Breekjaar heb ik geleerd hoe ik in elkaar zit en hoe ik denk. Ik heb een positiever zelfbeeld ontwikkeld en mijn eigenwaarde is enorm gegroeid. Ook heb ik geleerd waarom ik sommige keuzes maak en heb ik meer inzicht gekregen in hoe andere mensen denken. Het fijne aan jezelf goed kennen, is dat je daardoor de juiste keuzes kunt maken voor je eigen toekomst.

Ontdekken wat ik leuk vind

Mijn passies en interesses werden tijdens Breekjaar ook steeds duidelijker. Ik ben erachter gekomen dat ik een ‘mensenmens’ ben en graag iets wil doen waarbij ik omringd ben door anderen. Daarnaast heb ik een passie voor hoe drank wordt gemaakt en het verhaal en de tradities erachter. Ik heb die twee interesses gecombineerd en daarom gekozen voor een studie in de horeca.

Hotelschool

Inmiddels heb ik vier maanden lang gewerkt als bartender in Frankrijk en drie maanden hetzelfde gedaan op Sicilië. Vervolgens ben ik naar de Middelbare Hotelschool in Venlo gegaan.

Als ik terugkijk naar de persoon die ik vijf jaar geleden was, zie ik een jonge en naïeve jongen, die nog niet zoveel wist van de wereld en hoe mensen in elkaar zitten.

‘’Blijf trouw aan wat je voelt’’

Als ik terug zou kunnen gaan en mezelf een advies zou kunnen geven is dat: Blijf trouw aan wat je voelt. Dat betekent niet dat je je gevoel altijd blind moet volgen. Maar als er iets is dat tegen je gevoel in gaat, dan moet je daar gehoor aan geven. Ik kan me ook moeilijk voorstellen waar ik was geweest als ik Breekjaar niet had gedaan. Waarschijnlijk was ik een derde studie gaan volgen of gaan reizen om mezelf beter te leren kennen. Maar dan zou ik denk ik niet op het idee gekomen zijn om een studie te gaan volgen in de horeca.

tussenjaar groep van breekjaar

En de komende vijf jaar?

Over vijf jaar ben ik dertig en zie ik mezelf in Australië werken in een managersfunctie. Nederland is een mooi land, maar ik hunker ernaar om de wereld te zien en om andere landen te ontdekken.”

Dit interview is geschreven door oud-Breeker Tim van Zon

“Zes jaar geleden ben ik begonnen aan Breekjaar. Ik volgde toen het jaarprogramma in Utrecht, samen met de kandidaten die ik heb geïnterviewd. Nadat ik Breekjaar in 2016 had afgerond leerde ik ieder jaar weer wat bij over mezelf en mijn omgeving. Vijf jaar later merk ik dat ik alles in perspectief kan plaatsen en erop kan reflecteren. Daarom is het idee ontstaan om enkele oud-Breekers te interviewen en hun verhaal te laten vertellen.”