fbpx

Naam: Myrthe Tönjes
Leeftijd: 22 jaar

Ik heb gekozen voor Breekjaar omdat ik niet wist wat ik wilde na mijn middelbare school. Daardoor was ik in totale paniek. Ik liep vast op school, ik had moeite met gezag en wilde mijn eigen leerweg volgen wat niet overeenkwam met het schoolsysteem. Ik verzette me tegen alles en wilde me niet aanpassen, zeker niet als een ander dat van me vroeg. Ik vond mezelf goed genoeg en wilde niks met school te maken hebben.

Breekjaar & leerplicht

Op Facebook zag ik een bericht dat ging over Breekjaar. Zoals vele andere Breekers wel hebben gedaan, heb ik geen Proefdag gevolgd. In plaats daarvan maakte ik meteen een afspraak voor een intake. Aan het begin van het gesprek dacht ik dat Breekjaar niet bij me zou passen, omdat ik het idee had dat het overeenkwam met het schoolse systeem. Maar gaandeweg het gesprek, kwam ik erachter dat Breekjaar juist wél bij me paste. Ik koos voor het jaarprogramma in Utrecht in 2015/2016.

Maar er was nog een probleem dat ik moest tackelen: ik zat op het vmbo en had nog geen diploma. De leerplichtambtenaar was er niet blij mee dat ik een tussenjaar wilde gaan doen, omdat ik nog geen startkwalificatie had. Daarom is afgesproken dat ik na het afronden van mijn Breekjaar, een MBO-opleiding zou gaan volgen om alsnog mijn startkwalificatie te halen. Ik was blij dat ik even van mijn leerplicht af was. Aanvankelijk dacht ik dat ik na Breekjaar in een bar zou gaan werken of iets dergelijks.

De start

Ik kwam binnen bij Breekjaar als iemand die zichzelf niet zo snel wilde laten veranderen. Met die instelling begon ik ook aan het introkamp, waar allerlei verschillende mensen waren. Er waren hippies, nerds, knuffelcoaches, echt van alles. Doordat er zoveel verschillende mensen waren en zoveel indrukken, kon ik helemaal mezelf zijn en was het introkamp echt een verademing.

De grootste les

Tijdens het programma heb ik veel geleerd. Die lessen neem ik mee en gebruik ik nog steeds in mijn dagelijks leven. Eén van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd is dat je echt jezelf mag zijn. Voorheen was ik eigenwijs en liet ik het niet toe om écht mezelf te zijn. Toen ik dat eenmaal begreep, heb ik geleerd dat anderen ook zichzelf mogen zijn. Ik had voorheen vaak vooroordelen. Maar het ironische was, dat ik boos werd  als ik merkte dat een ander vooroordelen over mij had.

Tussenjaar

Binnen drie dagen tijd

Breekjaar zit vol met bijzondere momenten. Het mooiste moment was dat ik op een bijzondere manier ontdekte wat ik écht wilde doen in de toekomst. Tijdens één van de kampen deden we de Nature Quest. De opdracht was dat iedere deelnemer een uur lang 50 meter afstand van elkaar moest houden in het bos vlakbij ons kamp. Je moest op één plek blijven zitten zonder eten, drinken, telefoon of andere afleidingen. Je hoorde een hoorn zodra het uur voorbij was. Het doel was het verkrijgen van nieuwe inzichten door alleen in een schemerend bos te zijn.

Breekjaar heeft een positief effect gehad op mezelf en hoe ik naar de wereld kijk. Ik ben liefdevoller naar mezelf gaan kijken. Als ik het programma niet had gevolgd, dan was ik waarschijnlijk voor of achter een bar beland. En had het veel langer geduurd voordat ik was waar ik nu ben.


Tijdens de opdracht kwam ik erachter waarom ik daar was, het was een verhelderend moment. Het was inmiddels donker, en mij  werd in die stilte duidelijk gemaakt dat natuur echt heel belangrijk is. Tijdens dat besef vloog er een roofvogel strak over mijn hoofd heen, het voelde echt té goed. Zo goed en overweldigend dat ik vijf minuten voordat het uur om was naar de verzamelplek rende, omdat ik dit tegen de coaches wilde vertellen. Tijdens het rennen kreeg ik een laag hangende tak in mijn oog. Toen dat gebeurde kwam ik weer terug in de realiteit en besefte hoe sterk de natuur is. Doordat ik mijn inzicht aan de coach vertelde op de verzamelplek, vergat ik dat ik pijn had. Het was duidelijk, ik wilde iets in de natuur gaan doen. Binnen drie dagen heb ik die beslissing gemaakt.

Zelfliefde

Breekjaar heeft een positief effect gehad op mezelf en hoe ik naar de wereld kijk. Als ik wil, dan kan ik mezelf écht veranderen. Ik had altijd een negatief zelfbeeld en mijn schoolcarrière ging ook niet helemaal lekker. Ik ben liefdevoller naar mezelf gaan kijken. Als ik het programma niet had gevolgd, dan was ik waarschijnlijk voor of achter een bar beland. En had het veel langer geduurd voordat ik was waar ik nu ben.

Na Breekjaar

Na het afronden van Breekjaar voel ik me heel vrij, ik kan alles nog doen. Mijn keuze was al gemaakt.

Na Breekjaar kwam ik mijn belofte na en ben ik naar het MBO gegaan. Ik heb gekozen voor Bos- en Natuurbeheer in Apeldoorn. Daarna ben ik gaan werken op een camping in de groenvoorziening. Daarna had ik besloten om zelf docent te worden om leerlingen wat bij te leren. Van niks met school te maken willen hebben als eigenwijze leerling, naar enthousiaste docent in de groene sector.

‘’Het komt goed. Pak je rust.’’

Als ik naar mezelf kijk vóór Breekjaar, dan zou ik tegen die persoon willen zeggen: Het komt goed. Pak je rust. Ik was toen nog te eigenwijs en veel te jong om keuzes te maken.

En de komende vijf jaar?

Naar de komende vijf jaar kijk ik nog heel vrij, ik kan nog steeds alles doen. De komende vijf jaar zie ik mezelf – hoe kan het ook anders – in de natuur wonen en werken. Ik geef dan rondleidingen in het bos of op de heide en probeer dan anderen te enthousiasmeren over de natuur. Tijdens deze rondleidingen wil mijn kennis en visie overdragen.

Dit interview is geschreven door oud-Breeker Tim van Zon

  • Zaterdag en zondag 19-20 oktober 2024
  • Zaterdag 16 november 2024
  • Zaterdag 14 december 2024
  • Zaterdag 18 januari 2025
  • Zaterdag 15 februari 2025
  • Zaterdag 15 maart 2025
  • Zaterdag 12 april 2025
  • Zaterdag 17 mei 2025
  • Zaterdag 14 juni 2025
  • Zaterdag 5 juli 2025