fbpx

3 tips voor jouw tussenjaar

3 slimme tips om jouw tussenjaar goed in te vullen

Je examenjaar is in volle gang… de tijd waarin al je klasgenoten niet alleen bezig zijn met het afsluiten van school, maar ook moeten nadenken over het komende jaar. Eerst natuurlijk nog je examen. En daarna lekker de hele zomer relaxen.

Maar weet je al wat je daarna gaat studeren? Of heb je al bewust gekozen voor een tussenjaar? Of weet je simpelweg nog niet wat je nou eigenlijk wilt. Als je een tussenjaar een serieuze optie vindt, lees dan hieronder 3 slimme tips om jouw volgende jaar goed in te vullen!

Tip 1. Maak een plan

Een tussenjaar levert je in eerste instantie tijd op. Tijd om jezelf te leren kennen, tijd om andere ervaringen op te doen en te onderzoeken wat je leuk vindt. Je kop in het zand steken en een studiekeuze uitstellen, heeft geen zin. Reizen is geweldig – en bovendien erg leerzaam. Maar je loopt het risico, om vervolgens tegen precies dezelfde vraag aan te lopen als voordat je vertrok, namelijk “Wat wil ik?”

Maak daarom een plan. Samen met je omgeving, je ouders en je vrienden. Zet een stip op de horizon: wat wil jij absoluut uit dit jaar halen? Wanneer is jouw tussenjaar geslaagd? Zet vervolgens voor jezelf op papier wat ervoor nodig is om dat te behalen.

Tip 2. Ga op onderzoek uit

Hoe beter je weet wat je leuk vindt om te doen en wat niet, hoe makkelijker het is om je volgende stap te bedenken. Ga er dus op uit om dat te onderzoeken! Je kunt werkervaring opdoen, vrijwilligerswerk, start een project of ga op reis. Kijk wat bij jou past en onderzoek welke elementen je leuk vindt, en welke minder.

Je kunt je tijd ook gebruiken om de studies die je overweegt in de praktijk te ervaren door een dagje mee te lopen met een student, of op de werkvloer. Vergeet hierbij vooral niet plezier te maken! Plezier en avontuur zijn minstens zo belangrijk.

Tip 3. Leer jezelf kennen

Wie ben jij? Waar ben je goed in? Waar word je gelukkig van? Je kunt dit uitvinden door te werken en te reizen, maar zie deze dingen niet als ‘The Golden Ticket’. Jezelf leren kennen en begrijpen wat jou gelukkig maakt, vraagt om actief zelfonderzoek. En dit zelfonderzoek kan leiden tot de mooiste ervaringen in je leven.

Wil je meer tips over het kiezen of voorbereiden van jouw tussenjaar? Lees dan het interview met tussenjaarexpert Danielle Vogels. Ook op Tussenjaar Twijfels vind je veel handige info.

Tussenjaar van Breekjaar

In het jaarprogramma van Breekjaar leer je jezelf kennen, krijg je tools om slimme toekomstkeuzes te maken, ga je op reis – en er is ook nog tijd naast het programma te werken. In september start er weer een programma dat jou helpt om alles uit je tussenjaar te halen.

Proefdag Breekjaar

Wil je ontdekken of het tussenjaar van Breekjaar bij je past? Doe dan mee met een speciale Proefdag. Tijdens een ochtend of middag ontdek je in 3 uur tijd hoe jouw Breekjaar eruit zou kunnen zien.

Kom vrijblijvend naar een Proefdag!