fbpx

3 mythes over studiekeuze

Voor als je nog geen idee hebt wat je wil studeren

De deadline om je aan te melden voor een studie komt nu echt dichtbij. Misschien ben je al gestopt met je studie, of ben je niet zeker of je met je huidige studie wel door wilt. En dus sta je voor een toekomstkeuze: wat ga ik hierna doen?

Rondjes fietsen in je hoofd over je studiekeuze is heel vermoeiend. En die rondjes fietsen de meesten van ons, omdat er een aantal grote mythes en misvattingen zijn over studiekeuzes maken. Wij van Breekjaar hebben maar al teveel van deze mythes voorbij zien komen en willen je graag uit de brand helpen als het om studiekeuzestress gaat. Daarom helpen wij hier de top 3 misvattingen om zeep!

Mythe 1: Ik moet weten wat ik wil

Helemaal niet. Op school ben je (meestal) hartstikke druk bezig geweest met leren. Over geschiedenis, wiskunde, biologie, talen. Maar één vak heb je op school overgeslagen: jezelf. En als je jezelf nog niet zo goed kent, hoe kan je dan verwachten dat je exact weet wat je passie is en waar jij de komende jaren je aandacht aan wilt geven?

Maar, in dat ‘nog niet weten’ schuilt een grote kans. Alles kan namelijk nog! En toevallig wil jij ook van alles; ontdekken, beleven, reizen. Op zoek naar jezelf totdat het voor jou helemaal helder is wat je keuze is; lijkt dat je wat?

Mythe 2: Iedereen weet het wel en alleen ik weet het niet

Iedereen heeft een studiekeuze gemaakt en jij hangt erbij.. vol twijfels. “Waarom weet de rest wel supergoed wat ze willen en ik niet?”.

Ook deze mythe kunnen we direct de kop in drukken. Alleen al omdat we de afgelopen jaren al meer dan 550 deelnemers van Breekjaar (a.k.a. Breekers) dit hebben horen zeggen. Breekers die dachten dat ze het wisten en toen toch niet op hun plek zaten bij hun studie. Breekers die door de bomen het bos niet meer zagen na hun examens. En de hoge studie-uitval is ook een bewijs dat – heel stiekempjes – anderen het vaak ook niet zeker weten.

Van de eerstejaars studenten valt 30% uit in het eerste jaar en van de degenen die blijven, is 27% niet blij met waar ze zitten. Dus het zijn er veel meer die het niet weten. Enne… samen ontdekken is toch veel gezelliger?

Mythe 3: Ik mag niet meer terugkomen op mijn studiekeuze

“Als ik een keuze heb gemaakt, moet ik me ook aan die keuze houden.” Veel van ons hebben deze gedachte en het nieuwe leenstelsel maakt het niet makkelijker om te twijfelkonten.
Maar wat als jij helemaal niet gelukkig ben met je studie? Wat voor effect heeft dat op de rest van je leven, op je motivatie en op je doorzettingsvermogen?

Gelukkig zijn met je keuze is super belangrijk. Want als jij je totaal niet happy voelt bij jouw keuze, kan de reis naar dat doel heel zwaar worden én het behalen ervan onwijs moeilijk maken.
Tuurlijk zitten er gevolgen aan het terugkomen op je studiekeuze. Maar laat je dat jouw levensgeluk in de weg staan?

Pfoeh, voel jij je ook al wat lichter? Wij wel. En onze Breekers ook. Zij hebben inmiddels een toekomstkeuze gemaakt waar zij 100% achter staan.

Het tussenjaar van Breekjaar

In het jaarprogramma van Breekjaar ga je samen met jongeren van jouw leeftijd onderzoeken wie je bent, wat je wilt en waar je gelukkig van wordt. Zodat je daarna een inspirerende toekomstkeuze kan maken waar je zelf achterstaat. Samen met jongeren van jouw leeftijd werk je aan je zelfvertrouwen, leer je skills op gebied van creativiteit en ondernemerschap en leer je waar je goed in bent. Ook is er tijd om naast het programma te werken.

PROEFDAG

Wil je ontdekken of het tussenjaar van Breekjaar bij je past? Doe dan mee met een speciale Proefdag. Tijdens een ochtend of middag ontdek je in 3 uur tijd hoe jouw Breekjaar eruit zou kunnen zien.

Kom vrijblijvend naar een Proefdag!