fbpx

“Help! Hoe weet ik welke studie echt bij mij past?”

Dit is een vraag die veel jongeren zichzelf stellen en dat is ook logisch, want het maken van je studiekeuze op jonge leeftijd is behoorlijk lastig. Dit blijkt ook uit het feit dat veel studenten binnen 1 jaar al stoppen met hun studie, vanwege de verkeerde studiekeuze.

De voornaamste reden die wordt als studenten stoppen met hun studie, is dat deze niet overeenkomt met hun verwachtingen. Daarbij heeft dit ook te maken met een verkeerd keuzeproces. Veel jongeren weten namelijk gewoon niet precies hoe ze het beste een studiekeuze kunnen maken, waardoor een verkeerde beslissing helaas al snel op de loer ligt.  

De grote vraag is dus: hoe vind je nou wél een studie die echt bij jou past? In deze blog geven wij jou aan de hand van 6 tips een antwoord op die vraag!

1. Stel criteria op en vergelijk verschillende studies

Om een studie te vinden die bij je past is het allereerst belangrijk om een overzicht te hebben van de verschillende opties. Er zijn namelijk enorm veel verschillende studies. Daarnaast zijn er ook veel studies die aansluiten op hetzelfde profiel.

Wil je bijvoorbeeld een economische studie gaan volgen? Dan blijven er nog steeds heel veel opties over. Daarom is het belangrijk om een lijstje voor jezelf te maken. Let er daarbij goed op dat een opleiding bij jou moet passen en niet andersom. Zet je persoonlijke wensen en eisen waar jouw studie aan moet voldoen daarom op papier en bepaal criteria die voor jou belangrijk zijn. De ene studie is bijvoorbeeld veel meer gericht op de praktijk dan een andere. Wat vind jij daarin belangrijk? 

Probeer de verschillende punten van criteria zo concreet mogelijk op te stellen, zodat je er punten aan kunt geven. Beoordeel daarna de verschillende studies aan de hand van jouw criteria om ze zo onderling met elkaar te vergelijken. Op deze manier kom je er sneller achter welke studie bij jou past.

2. Kom erachter wie je bent en wat je wilt

Alhoewel het opstellen van een lijstje met criteria misschien eenvoudig lijkt, is dit in de praktijk toch vaak lastiger dan gedacht. Om jouw persoonlijke wensen en eisen voor je studie op te kunnen stellen, is het belangrijk jezelf goed te kennen. Je moet namelijk goed weten wie je bent, waar je goed in bent en wat je leuk en belangrijk vindt.

Dit is dan ook het moeilijke gedeelte, want jezelf echt goed kennen is lastig op jonge leeftijd. Om jezelf goed te kennen heb je levensinzicht en zelfinzicht nodig, en juist die zaken doe je het meest op vanuit levenservaringen en niet vanzelfsprekend op school.

Heb je de behoefte om jezelf echt te leren kennen, zodat je betere keuzes kan maken over je toekomst en dus ook een betere studiekeuze? Het nemen van een tussenjaar is een goede manier om jezelf beter te leren kennen.    

3. Neem je tijd voor de juiste keuze

Het maken van de juiste studiekeuze gaat samen met een keuzeproces. Hiervoor zul je de tijd moeten nemen. Doe goed onderzoek naar de verschillende opties wat betreft studies en maak het overzichtelijk voor jezelf. Praat met mensen die een studie volgen die je eventueel zou willen doen, ga langs open dagen, kijk of je een dagje mee kunt lopen met iemand die het beroep doet dat je overweegt; het helpt allemaal. Maar belangrijk is dan wel dat je er de tijd voor neemt.

Weet je niet goed wat je wilt gaan doen? Kies er dan bijvoorbeeld voor om eerst de dingen weg te strepen die je vooral niet wilt gaan doen. Op deze manier kom je ook tot een kleiner en overzichtelijker lijstje, waardoor je studiekeuze al ietsjes makkelijker wordt.

studiekeuze tips

4. Kies voor jezelf

Het is natuurlijk goed om te vragen naar de mening van mensen om je heen. Goede vrienden en familie hebben een beeld bij wat jouw kwaliteiten zijn en wat wel of niet bij je past. Toch is het ook belangrijk om je niet teveel te laten beïnvloeden door je omgeving en altijd voor jezelf te kiezen bij het maken van je studiekeuze.

Kies dus niet voor een bepaalde studie omdat je beste vriend of vriendin die studie ook gaat volgen. Probeer om ook niet blindelings te gaan voor de voorkeur die jouw ouders hebben. Je mag het zeker meenemen in je lijst met overwegingen, maar uiteindelijk zul jij de studie moeten gaan volgen. Probeer dus altijd om de voors en tegens van alle opties naast elkaar te zetten en bij je gevoel te blijven.

5. Maak je niet al te druk: een studiekeuze is niet bepalend voor je toekomst

Belangrijk om te weten is dat een studiekeuze niet definitief is. Het is dus niet nodig bang te zijn om voor een bepaalde richting te kiezen. In de praktijk is zelfs gebleken dat een groot gedeelte van alle werkende mensen na ongeveer 25 jaar niet meer werkzaam is in de branche waar ze in eerste instantie een studie voor hebben gevolgd.

Met een studie leg je een basis en ontwikkel je competenties en vaardigheden. Dit kan je vervolgens bij verschillende soorten beroepen toepassen. Hierdoor kan je dus met één studie bij veel verschillende banen terechtkomen. Kies daarom altijd de studie die je leuk vindt en aansluit bij jouw interesses, dan komt het later altijd goed.

6. Kies voor een tussenjaar

Heb je toch wat meer tijd nodig voor het maken van de juiste studiekeuze, of wil je jezelf eerst echt goed leren kennen? Neem dan een tussenjaar bij Breekjaar! Het nemen van een tussenjaar voordat je verder gaat studeren heeft bovendien veel voordelen. Zo word je bijvoorbeeld beter in het maken van de juiste (studie)keuzes.

Benieuwd of een tussenjaar bij Breekjaar iets voor jou is? Volg dan onze gratis proefdag!