fbpx

Een tussenjaar nemen kan vele voordelen hebben. Het is dan ook niet zomaar dat veel jongeren kiezen voor een tussenjaar. Wat de voordelen van het nemen van een tussenjaar zijn? In deze blog hebben wij zeven voordelen voor jou op een rijtje gezet.

1. Met een tussenjaar heb je meer tijd voor het maken van de juiste studiekeuze

Extra tijd voor het maken van de juiste studiekeuze is een veel gehoorde reden wanneer iemand een tussenjaar neemt. Je hebt tijdens een tussenjaar tenslotte meer tijd om na te denken wat je nou echt wil gaan doen. Een groot voordeel dus! Toch is het wel belangrijk jezelf tijdens het tussenjaar te blijven ontwikkelen, zodat je ook echt wéét wat je wil gaan doen.

Door tijdens je tussenjaar actief met jezelf bezig te zijn zorg je ervoor dat je jezelf ontwikkelt en de juiste studiekeuze kunt maken. Met ons jaarprogramma of halfjaarprogramma werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen en keuzekracht. Zodat je zeker weet dat je de juiste studiekeuze te maken.

2. Leer jezelf écht kennen met een tussenjaar

Wanneer je een tussenjaar actief en op de juiste manier invult, leer je jezelf echt kennen. Veel jongeren lopen vast bij de vragen ‘wat wil je later gaan doen?’, ‘waar ben je goed in?’ en ‘hoe ziet je toekomst eruit?’.

Het is natuurlijk helemaal niet gek om nog geen antwoorden te hebben op deze persoonlijke vragen. Toch wordt dit wel van je verwacht. Dat kan zorgen voor (keuze)stress en een gevoel van onzekerheid.

Wanneer je een tussenjaar neemt, neem je de tijd om goed na te denken over deze belangrijke vragen. Bovenal neem je de tijd om jezelf te leren kennen. Want als je jezelf goed kent, komen de antwoorden op die lastige toekomstvragen vanzelf!

3. Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is één van de grootste voordelen van het nemen van een tussenjaar. Dat je jezelf echt positief kunt ontwikkelen is bovendien ook gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Zo hadden deelnemers van Breekjaar meer zelfvertrouwen, betere sociale vaardigheden, een concreter zelfbeeld, een betere band met familie en vrienden en waren ze beter in staat een goede toekomstkeuze te maken.

Met een tussenjaar bij Breekjaar verbeter je dus je zelfinzicht en zelfvertrouwen, maar ook je sociale vaardigheden en wordt je beter in het maken van belangrijke keuzes. Bovendien heb je de rest van je leven baat bij de persoonlijke ontwikkeling die je opdoet in je tussenjaar.

4. Ontwikkel je professionele vaardigheden

Met een tussenjaar heb je de tijd en mogelijkheid om je professionele vaardigheden te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een taalcursus in het buitenland of het opdoen van werkervaring. Een ander bijkomend voordeel als je gaat werken in je tussenjaar: geld verdienen!

5. Verbreed je horizon

In een tussenjaar kun je jouw horizon letterlijk en figuurlijk verbreden. Een belangrijk voordeel dus! Zo leer je tijdens een tussenjaar nieuwe mensen kennen en doe je nieuwe inzichten op. Dit geldt al helemaal wanneer je ervoor kiest om naar het buitenland te gaan.

Daarbij is een tussenjaar bij Breekjaar een avontuurlijk ontwikkelingsjaar, waarin niets moet en veel kan. Je leert jezelf beter kennen, maar ook andere gelijkgestemde mensen van dezelfde leeftijd. Jongens en meiden die net als jij nieuwsgierig zijn naar wat ze allemaal nog meer kunnen en toe zijn aan een ontdekkingsreis.

Met een tussenjaar beleef je avonturen, leer je jezelf en nieuwe mensen kennen, kan je werkervaring opdoen of een nieuwe taal leren. Kortom, allerlei leerzame en waardevolle dingen waar je de rest van je leven iets aan hebt en die niemand je meer afneemt.

Voordelen tussenjaar

6. Word beter in het maken van de juiste (studie)keuzes

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat jongeren na het nemen van een tussenjaar betere studiekeuzes maken. Bij Breekjaar zijn wij hier dan ook absoluut van overtuigd. Zo word je zekerder over je studiekeuze na een tussenjaar, ben je gemotiveerder tijdens de studie en behaal je betere studieresultaten. Bovendien stoppen jongeren na het nemen van een tussenjaar minder vaak met hun studie.

Naast je studiekeuze zit het leven vol met dilemma’s en het maken van belangrijke keuzes. De juiste keuzes maak je na overwegingen, als een soort ‘weg’ die je aflegt. Het maken van een keuze bestaat daarbij uit meerdere stappen. Als je deze stappen herkent voor jezelf, maak je de rest van je leven makkelijker en betere beslissingen.

7. Meer motivatie en betere studieresultaten

Wanneer je na je tussenjaar de juiste studiekeuze hebt gemaakt over wat je gaat studeren (of waar je gaat werken), zul je dus merken dat je hier meer motivatie voor hebt. Je hebt tenslotte een goede studiekeuze gemaakt, wat altijd een positief effect heeft op je motivatie.

Een bijkomend voordeel van meer motivatie voor je studie zijn de betere studieresultaten die je hiermee behaald. Wanneer je na je tussenjaar de juiste studiekeuze maakt betekent dit dat je de vakken die volgt ook echt interessant en leuk vindt, waardoor je vanzelf betere cijfers haalt.

Een tussenjaar nemen? Kies voor Breekjaar!

Een tussenjaar nemen heeft dus meerdere voordelen. Zo werk je aan jezelf en leer je jezelf kennen, ontwikkel je jezelf en verbreed je jouw horizon. Daarnaast word je beter in het maken van de juiste studiekeuze en weet je na het nemen van een tussenjaar dus wél wat je wil gaan doen!

Benieuwd of een tussenjaar bij Breekjaar iets voor jou is? Meld je dan aan voor onze proefdag.