fbpx

Met een tussenjaar bij Breekjaar leer jij jezelf echt kennen. Zeker wanneer je voor ons jaarprogramma kiest, waarin een reisperiode van 6 weken zit. Tijdens deze reisperiode heb je dus alle tijd om op reis te gaan, waar je ook naartoe wil. Uiteraard wel met een doel: op ontdekkingsreis in de wereld en vooral naar jezelf!

Als je op reis gaat in je tussenjaar zijn er natuurlijk verschillende mogelijkheden. Het is belangrijk om zelf de keuze te maken wat je wil gaan doen, afhankelijk van wat bij jou past. Bij Breekjaar heb je alle vrijheid om de reisperiode in te vullen zoals jij dat wilt.

Benieuwd wat er allemaal mogelijk is tijdens jouw reis in je tussenjaar en waar je rekening mee moet houden? Je leest het in deze blog.

Wat wil je gaan doen?

Voordat je op reis gaat is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je wil gaan doen. Wil je een verre reis maken en backpacken? Of wil je dichter bij huis blijven en door Europa gaan reizen, bijvoorbeeld door te interrailen met de trein? Misschien wil je wel gaan werken in ver land of blijf je toch liever gewoon in Nederland? Tijdens jouw reisperiode bij Breekjaar is het allemaal mogelijk en ben je helemaal vrij om zelf te kiezen.

De mogelijkheden voor jouw reis in je tussenjaar

Tijdens de reisperiode sta je echt even los van Breekjaar. Hierin is dus ook van alles mogelijk zoals we net al even hebben benoemd. Hieronder hebben we de verschillende mogelijkheden nog even overzichtelijk op een rijtje gezet:

  • Backpacken
  • Werken in het buitenland
  • Interrailen door Europa
  • Vrijwilligerswerk in Nederland of in het buitenland
  • Volg een cursus in het buitenland

Wil je liever niet op reis naar het buitenland en gewoon in Nederland blijven? Uiteraard is dat ook gewoon mogelijk!

Tussenjaar op reis

Op reis in je tussenjaar? Zorg dat je goed voorbereid bent

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker wanneer je op reis gaat naar het buitenland. Je moet natuurlijk van alles regelen voordat je op reis kan gaan en je wil absoluut niet voor nare verassingen komen te staan in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan praktische zaken zoals je reisverzekering, inentingen, een visum en een geldig paspoort.

Naast de praktische zaken kan het ook handig zijn je van tevoren te verdiepen in het land waar je naartoe gaat. In het buitenland gaan de dingen namelijk anders dan dat je hier gewend bent in Nederland. Dit is ook logisch, aangezien je te maken hebt met een hele andere cultuur. Het ontdekken van zo’n nieuwe cultuur is natuurlijk erg leuk. Je maakt de wereld tenslotte echt op een andere manier mee. Zo leer je de wereld letterlijk beter kennen, maar ook vooral jezelf!

Let er wel op dat grote cultuurverschillen ook kunnen zorgen voor een cultuurshock. Maar maak je geen zorgen, als je jezelf van tevoren goed verdiept in het land en de cultuur, merk je daar weinig last van te hebben en voel je jezelf al snel thuis in een andere cultuur. Een goede voorbereiding is dus het halve werk. Bij Breekjaar helpen we hier graag bij!

De reisperiode bij Breekjaar: ‘Ik en de wereld’

Op reis gaan in je tussenjaar vergt dus de nodige voorbereiding. Belangrijk is ook om hier tijdig mee te beginnen. Maar maak je geen zorgen, bij Breekjaar helpen wij je met de voorbereiding op jouw reisperiode.

Tijdens het project ‘Ik en de wereld’ ga je nadenken over jouw reis en hoe je die vormgeeft. Wat wil je zien, leren, beleven en ontdekken in de wereld? Welk doel heb je voor ogen voor jouw reisperiode en ga je het avontuur alleen of samen met anderen aan? Wij helpen je met het beantwoorden van deze vragen, zodat jij goed voorbereid op reis gaat!

Reizen in je tussenjaar, wat kost dat?

De kosten voor de reisperiode zijn natuurlijk erg afhankelijk van de bestemming en het doel van je reis. Kies je er bijvoorbeeld voor om een verre reis te maken naar Azië of Zuid-Amerika? Dan moet je rekening houden met de vliegtickets, maar ook het verblijf en voedsel. Gelukkig hoeft dit niet duur te zijn. Zo zijn er namelijk goedkope hostels waar je voor een paar euro al kan overnachten!

Daarnaast is het ook mogelijk om te werken in het buitenland. Op deze manier leer je ook een ander land en cultuur kennen, terwijl de kosten een stuk lager uitvallen. Ga je bijvoorbeeld bij een lokale boer werken in Argentinië of Australië? Dan biedt deze vaak ook onderdak en eten aan.

Natuurlijk is het ook gewoon mogelijk om in Nederland te blijven tijdens de reisperiode. Het grote voordeel hiervan is dat je de kosten voor het reizen bespaart. Daarentegen is het nadeel dat je een hele mooie kans op het ontdekken van de wereld laat liggen. Toch hoeft het niet direct te betekenen dat je jezelf niet beter leert kennen als je in Nederland blijft. Door te gaan werken als vrijwilliger in een nieuwe, andere omgeving leer je jezelf ook weer een beetje beter kennen.

Kan je ook op reis gaan in je tussenjaar als je nog geen 18 bent?

Net zoals dat je een tussenjaar kan nemen als je nog geen 18 bent, kan je dus ook op reis gaan voor je 18e. Belangrijk is wel om te weten dat je minimaal 16 jaar oud moet zijn en aan je kwalificatieplicht moet voldoen. Dit houdt in dat je minimaal een havo, vwo of mbo-diploma (niveau 2 of hoger) op zak hebt.

Wil je toch graag een tussenjaar nemen en op reis gaan voor je 18e, maar heb je nog geen starkwalificatie? In sommige gevallen is dit wel mogelijk. Omdat het jaarprogramma van Breekjaar de focust legt op persoonlijke ontwikkeling, kan je in sommige situaties vrijstelling krijgen van school. Het is wel van belang om dit eerst te bespreken met de Leerplichtambtenaar. Op deze manier kan je dus toch een tussenjaar nemen en op reis gaan als je nog geen 18 bent.

Een tussenjaar bij Breekjaar iets voor jou?

Wil je op avontuur gaan naar jezelf en in de wereld door te reizen tijdens je tussenjaar? Bij Breekjaar is dit mogelijk!

Benieuwd of Breekjaar iets voor jou is? Volg dan gratis en vrijblijvend onze proefdag.