fbpx
studiekeuze

Keuzes maak je de hele dag door. Trek je de blauwe trui aan of de rode, ga je fietsen of lopen, neem je een broodje pindakaas of een zak chips. Maar regelmatig komen er ook moeilijkere keuzes op je pad. Keuzes die invloed hebben op hoe je leven loopt. Dus hoe bepaal je dan wat je gaat studeren, welk werk bij je past of met wie je een leven opbouwt?

Stel je keuzes vaak uit, kies je op gevoel, of wil je je keuzes altijd baseren op wat mensen in je omgeving ervan vinden?

In deze blog leggen we je uit dat er verschillende keuzestijlen zijn en verschillende keuzefasen. Door dit in je achterhoofd te houden, kun je makkelijker bepalen wat voor jou op dat moment belangrijk is, hoe je een keuze wilt maken en welke fasen je daarin doorloopt. Happy choosing!

Er zijn 7 keuzestijlen:  

1.    De logische stijl
Jij bent een rationele kiezer. Als er een keuze gemaakt moet worden, bekijk jij alle argumenten, weeg jij voor- tegen nadelen af en maak je een keuze. Dat klinkt heel verstandig, maar sommige beslissingen zijn juist heel goed te maken door ook wat gevoel mee te nemen in een beslissing.

2.    De emotionele stijl
Jij kiest op basis van je gevoel. Bij een keuze ga je vooral bij jezelf te rade hoe je je daarbij voelt. Gevaar hierbij is wel dat je gevoel van moment tot moment kan verschillen en je beslissing dus ook moment gebonden kan zijn.

3.    De uitstellende stijl

Als je niet hoeft te kiezen, doe jij het liever niet. Want waarom nu kiezen, als het nog niet hoeft? Het gevaar hierbij is dat je blijft uitstellen en nooit een keuze maakt. Soms is een keuze maken, beter dan geen keuze maken.

4.    De eigenzinnige stijl

Jij weet precies wat je wilt. Adviezen van vrienden, familie of experts leg je naast je neer, jij weet uiteindelijk toch het beste wat je wilt? Jouw valkuil is dat je denkt alles zelf te kunnen weten, terwijl er een reden is dat er experts bestaan.

5.    De impulsieve stijl

Jij kiest op basis van wat er op dat moment in je opkomt. Geen ingewikkelde afwegingen, geen uitstellen, maar gewoon op basis van je eerste ingeving een keuze maken. Prima toch? In sommige gevalle klopt dat zeker, maar soms loont het om iets langer over een beslissing na te denken. Je kunt dan vaak wat beter uitzoomen en een weloverwogen keuze maken.

6.    De meegaande stijl

Gaat iedereen naar links? Dan ga jij mee. Je laat jouw keuze makkelijk afhangen van wat de groep wil. Zo voorkom je dat je er niet meer bij hoort. Het gevaar hierbij is dat je ook belangrijkere keuzes, zoals studiekeuze, laat afhangen van wat je vrienden gaan doen en je uiteindelijk niet doet wat bij je past.

7. de intuïtieve stijl

Jij kiest op basis van intuïtie. Dat betekent dat je kiest op basis van een overtuiging die je niet per se kan uitleggen. Dat betekent niet dat het compleet ongefundeerd is, want al onze ervaringen worden natuurlijk door ons opgeslagen en daar kan een intuïtieve keuze uit voortkomen. Waar je hierbij wel voor moet oppassen, is dat je denkt dat de juiste beslissing automatisch wel een keertje tot je komt. Maar informatie verzamelen voordat je je keuze maakt, kan geen kwaad.

Hoe ontdek je welke keuzestijl jij hebt?

Ga eens op onderzoek uit en kijk naar belangrijke beslissingen die je in je leven moest maken en hoe je dit hebt aangepakt. Als je je hier bewust van bent kan je voor een volgend belangrijk moment ervoor kiezen om dit anders te doen. Ga bijvoorbeeld eens het gesprek aan met mensen uit je omgeving die op een hele andere manier kiezen. Of speel een dilemma-spel zoals Dilemma op dinsdag eens, wie weet haalt dat ook weer het nodige naar boven.

En vraag je dan eens af… Dient deze keuzestijl mij? Helpt het mij? Of is het fijn om toch eens iets anders te proberen. Dat hoeft natuurlijk niet, want het is ook een stukje van jezelf. Je kunt andere keuzestijlen pas trainen wanneer je je bewust bent van hoe je dit nu doet en je bewust bent of het je helpt of niet.

De keuzefasen

Naast de verschillende keuzestijlen, zijn er ook nog verschillende fasen van kiezen:

1.    Ik besef dat ik moet kiezen

2.    Ik accepteer mijn onzekerheid hierin

3.    Ik verken vrijblijvend

4.    Ik vergelijk de opties

5.    Ik beslis of heb gekozen

6.    Ik doe / ik realiseer

Zit jij op dit moment ook op een belangrijk kantelpunt van je leven?

Kijk dan eens naar waar je staat in je keuzeproces. En probeer te bedenken wat ervoor nodig is om een stapje verder te komen.

Hoe maak je een goede studiekeuze?

Je bent bang dat je de verkeerde keuze maakt, maar accepteert je onzekerheid hierin. Zeker weten dat je de goede beslissing hebt gemaakt, weet je namelijk pas op het moment dat je de keuze gemaakt hebt en het ervaart.

Je komt in de volgende fase (fase 3) door het internet door te spitten, of door studiegidsen te bestellen. Zo kom je steeds een stapje verder in je beslissingsproces, totdat je uiteindelijk bij fase 6 bent.

Maak de stapjes zo klein mogelijk voor jezelf om verder te komen. Zo geef je jezelf wat ademruimte. Grote beslissingen maken in je leven kan namelijk als best spannend ervaren worden omdat ‘alles er vanaf hangt’. Het geeft rust om hier bewust mee aan de slag te gaan.

Heel veel succes met het maken van je keuze. En vergeet het niet te vieren als je hem gemaakt hebt. 😉